Do grudnia 2013 curry kojarzyło mi się głównie z Indiami i Sri Lanką, ewentualnie Tajlandią, ale nigdy w życiu z Wietnamem. Dopiero przy drugiej wizycie w Sajgonie, moją ciekawość rozbudziła budka z zabawnie brzmiącym ca-ri-ga, która rozstawiała się codziennie rano przed wejściem do hotelu, w którym mieszkałam. Internet podpowiedział, że curry z kurczaka jest niezwykle […]
Było już o tym, że uwielbiam słodycze, było i o tym, że wszelkie kleiste, zawiesiste konsystencje to totalnie moja bajka. Zatem nie mogłam nie zakochać się w mango sticky rice, które plasuje się w czołówce moich ulubionych deserów. Delikatny, ciepły ryż, posklejany kokosowym smakiem, oblany gęstym, kremowym słodko-słonym sosem z mleka kokosowego, posypany gorzkim, chrupiącym […]
Summer rollsy to lżejsza i zdrowsza alternatywa dla popularnych, smażonych sajgonek. Jest to również jedna z najpyszniejszych rzeczy jakie jadłam w Azji. Podobno wietnamskie goi cuon, czyli summer rollsy właśnie (zwane też spring rollsami lub salad rollsami) są na 30 miejscu listy najlepszego jedzenia na świecie. To lista stworzona przez CNN, a można chyba założyć, […]
Dziś krótko i zwięźle. Zupa, dla każdego fana azjatyckiej kuchni, który zawsze znajdzie w szafce puszkę mleka kokosowego, w lodówce sos rybny i imbir, a w zamrażarce papryczki chili. Wystarczy wyjść na najbliższy bazarek po wielki, pomarańczowy kawał dyni, kilka dodatków, a potem już tylko siekać, prażyć, smażyć, gotować i wspaniała, rozgrzewająca, pachnąca egzotyką zupa […]
Piszę ten post krusząc na klawiaturę mazurkowym ciastem i rozkoszując się rozpływającą się w ustach słodką, kajmakową polewą. Wielkanoc jest jedynym momentem w roku kiedy dogadzam sobie tym przysmakiem, ponieważ jeśli chodzi o mazurki – nie znam umiaru. Po prostu nie umiem przejść obok stojącej w kuchni blachy z upieczonymi pysznościami i nie uszczknąć chociaż […]