Menu ☰

Tropiki, kurza twarz….

  Da Nang w marcu A miało być tak pięknie…jest za to ze 13 stopni, deszcz i wiatr. Witamy w tropikach…

Czytaj więcej

Xoi i che – słodka, kleista kolacja

Wieczór to najlepsza pora na eksperymenty kulinarne w Wietnamskich miastach – jedni wylegają na chodniki z przygotowanymi za dnia garami i miskami jedzenia, aby sprzedawać. Drudzy po całym dniu w pracy/szkole wychodzą na ulice, aby konsumować. Świetnie dla nas biorąc pod uwagę fakt, że to czas kiedy jesteśmy przywiązani do komputerów w pokoju hotelowym… Nie […]

Czytaj więcej

Dzień Kobiet w Quy Nhon

Mało to podróżniczy temat, ale tak pięknej aury Dnia Kobiet nie doznałam nigdy, więc chociaż kilka zdań muszę po prostu napisać;] W Quy Nhon, gdzie obecnie przebywamy, Dzień Kobiet zaczyna się już 7 marca – mam nadzieję, że jest tak w całym Wietnamie! Całe miasto pełne jest kwiaciarek sprzedających bukiety i otoczonych wianuszkiem dziewczyn i […]

Czytaj więcej

Naleśnik na 1 kęs – banh xeo

Kasia w trakcie naszych pierwszych dni w Wietnamie, gdy włóczyliśmy się po Sajgonie, rozglądała się za słynnymi naleśnikami Banh Xeo po lokalnych budkach ze street-foodem. W samym Sajgonie nie widzieliśmy ich zbyt wiele, ale już w Da Lat czy Quy Nhon, w którym właśnie przebywamy jest ich znacznie więcej. Na załączonym zdjęciu (to nasz dzisiejszy […]

Czytaj więcej

Banh Mi – kanapka jest dobra ze wszystkim

Tak najczęściej sprzedaje się kanapki w Wietnamie Absolutny król wyjazdu – wietnamska kanapka! Połączenie francuskiej i wietnamskiej kuchni w najprostszej formie. Bagietka, pasztet i majonez dostały w prezencie kolendrę, ogórasa, piklowaną marchewkę, piklowaną białą rzodkiew i zestaw mięs wszelakich. Thit nguoi – grilowana wieprzowina, thit nuong – wędliny przeróżne (najpewniej wieprzowe), xiu mai – pulpeciki […]

Czytaj więcej
1 48 49 50 51 52