Menu ☰

Wegański bulion mocy

Zupy mocy. Cudowny, prosty wywar ze wszystkiego co pyszne, karmiące, odżywcze, ogrzewające. Takie zupy są niezastąpione dla energetycznych głodomorów, leniuszków i zmarzluchów czy rekonwalescentów wszelakich – wszystkich osób, którym potrzeba odżywienia, energii i, jak w moim wypadku, rozgrzania. Przepis, który Wam podaję jest z mojego menu – blado-językowego zmarzlucha, osoby, której Śledziona łatwo wpada w […]

Czytaj więcej

Pomidorowy dahl z mlekiem kokosowym

  Tego typu potrawy gotuję często na różnych wyjazdach – są sycące, czerwona soczewica dość łatwo się trawi i właściwie każdemu przyjemnie jest zjeść taki ciepły dhal w chłodniejszy wieczór czy deszczowe popołudnie. Rozlewa się po nim w brzuchu miłe ciepło i jeśli nie przesadzić z wielkością porcji to wstaniemy od stołu pełni energii. Jeśli […]

Czytaj więcej

wegański sernik jaglany bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia

Kurcze, no za rzadko robię ten sernik – udają się zawsze, jest pyszny i teoretycznie zupełnie bezgrzeszny. Latem na wierzchu żółci się mango, ale teraz nie jest lato, jest kwarantanna i czas kreowania z tego co znajdziemy w domu. Wymyśliłam więc daktylowo-pomarańczową masę (le carmel, żeby było wymyślnie) i tenże karmel dopieściłam tahiną, dzięki czemu […]

Czytaj więcej

Czarny ryż na odpędzenie lęków

Chińczycy nazywają go ryżem długowieczności. Sięgnęłam po niego dziś by wesprzeć Nerki, których działanie jest niezwykle ważne dla jakości i długości życia, to one przechowują Esencję, która sprawia, że żyjemy. Jej wyczerpanie oznacza koniec życia. Esencja jest nam dana od naszych rodziców, tworzymy ją też codziennie poprzez to co jemy, pijemy, czym oddychamy. Esencję możemy […]

Czytaj więcej

Orkiszowe śniadanie z jabłkiem

Najlepsze śniadanie to ciepłe śniadanie – tak uważam i na pewno tak uważa mój brzuch! Dziś w roli głównej pełne ziarno orkiszu. Takie ziarna trzeba namoczyć i gotować przynajmniej 1 godzinę, a jak widzieliście poprzedni wpis o congee, to wiecie już, że im dłużej tym większa jego moc. Pamiętajcie, że przy tak długim gotowaniu używamy […]

Czytaj więcej
1 5 6 7 8 9 51