Menu ☰

Proste i szybkie pieczone ziemniaczki z tempeh, marchewką, cebulą i czosnkiem

To jest takie danie na chłodne popołudnie lub wieczór, taki, że w kuchni ciemno, nie chce się stać przy garach, ale chce się tego zapachu komfortu, który płynie z rozgrzewającego powietrze piekarnika. To jest najszybsze danie z blachy, które potocznie, na domowe potrzeby nazywam pieczystym. Jakoś tak pachnie, a nawet smakuje, jakby piekła się w […]

Czytaj więcej

Tapioka, truskawki i skondensowane mleko kokosowe

Łapcie ostatnie truskawki i spróbujcie tego deseru – jest cudowny! Gęsta, jędrna, kokosowa tapioka, połączona ze zmiksowanymi, pełnymi słońca truskawkami i ta warstwa gęstego mleka kokosowego na wierzchu…mmmmm! Powstał z tego co pod ręką, a teraz śni mi się po nocach 🙂

Czytaj więcej

Bounty balls bez cukru, wegańskie

Byli tacy co kochali Snikersy, typki od Twixów, Marsowi zajadacze i fani Bouncików! I ja dłuuuugo do fanów Bounty nie należałam – bo za mało słodkie, bo karmel w Marsie i Twixie taki pyszny, bo jakoś mnie wiórki kłuły w zęby. Teraz jeśli miałabym zjeść którychś z tych słodkich ulepków w kolorowym papierku, to wybrałabym […]

Czytaj więcej

Rabarbar pod owsianą kruszonką (vegan, bez cukru)

Prosty i szybki sposób na rabarbar w wersji g-f jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych. Uwielbiam tę wersję z lodami lub jogurtem kokosowym, dają fajnego balansu. Polecam poeksperymentowac i wymieszać rabarbar z borówkami amerykańskimi, malinami czy truskawkami – nadają więcej wilgoci i słodkości. To jest jedno z moich ulubionych ostatnio śniadań, syci, wypełnia moją potrzebę słodkiego […]

Czytaj więcej
1 3 4 5 6 7 52