Menu ☰

Kremowa owsianka z karmelizowanym jabłkiem

Co za cudowne, jesienne śniadanie do łóżka! Rozgrzewa brzuch, karmi zmysły smakiem, zapachem, konsystencją. Jest bardzo kremowa – namaczam ją na noc z rodzynkami, które oddają jej słodycz. Rano podgrzewam z mlekiem roślinnym, chętnie tłuściutkim, kokosowym i obowiązkowym cynamonem, na patelni smażę słodkie, soczyste jabłko z syropem klonowym, do tego wskakuje kilka chrupiących, skarmelizowanych orzechów […]

Czytaj więcej

Podpłomyki orkiszowe z kminem rzymskim

To jest takie minimalistyczne i proste jedzonko, że właściwie nie ma co pisać. Jeśli akurat brakuje chleba, jeśli robicie dhal albo curry i nie macie ochoty jeść ich znowu z ryżem – świetnie się sprawdzą takie własnie podpłomyki. Przy okazji fajna medytacja przy blacie kuchennym.

Czytaj więcej

Kopytka z batatów polane masłem z pomarańczą i rozmarynem (vegan)

Lubimy się z kolorem pomarańczowym – dynia i bataty to moi przyjaciele, szczególnie kiedy nastaje jesień. Z kluskami  – śląskimi, leniwymi, lanymi, kopytkami, pyzami i knedlami zaprzyjaźniłam się natomiast już chyba w poprzednim życiu, bo od zawsze były moim numero uno na talerzu – jak był rosół z makaronem, to od niechcenia, byle szybko wypijałam […]

Czytaj więcej

Chrupiąca fasolka z gęstym sosem morelowym

Bardzo piękny, szybki i pyszny posiłek – przekąska w ciągu dnia zjedzona ze świeżych chlebem albo przystawka przed obiadem. Albo jak chcecie, w każdym razie – skosztujcie. Fasolka jest tu krótko gotowana by pozostała chrupiąca i jędrna, a sos… to w ogóle osobna historia i to danie to jest wstęp do tego co z tym […]

Czytaj więcej

Zupa na koniec lata – z pieczonych marchewek i pomidorów

Ta zupa to efekt letnich spotkań i rozmów. Primo, kolejna wizyta u Kasi a.k.a 5 przemian, która diagnozuje wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i nie pierwszy raz przypomniała mi, że pieczone marchewki to coś bardzo dla mnie, że w ogóle pieczona, gotowana strawa jest dla mnie, a jak już musze pomidory, bo takie dobre i sezon, […]

Czytaj więcej
1 2 3 4 5 6 52