Menu ☰

wegański sernik jaglany bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia

Kurcze, no za rzadko robię ten sernik – udają się zawsze, jest pyszny i teoretycznie zupełnie bezgrzeszny.

Latem na wierzchu żółci się mango, ale teraz nie jest lato, jest kwarantanna i czas kreowania z tego co znajdziemy w domu. Wymyśliłam więc daktylowo-pomarańczową masę (le carmel, żeby było wymyślnie) i tenże karmel dopieściłam tahiną, dzięki czemu zrobił się bardziej kremowy w konsystencji i smaku. Bardzo to wszystko razem pasuje, a pomarańcze jakoś mi bardziej wielkanocnie podchodzą niż mango.
Może sobie zrobicie na święta, jest to ze wszech miar prawilny (bez)sernik!

PRZEPIS
okrągła tortownica o śr 22-24 cm

Składniki na spód ciasta:
1 szkl. płatków owsianych, można podprażyć
0,5 szkl. migdałów lub 0,5 szkl. wiórków kokosowych (spód na zdjęciu jest na migdałach)
2 łyżki gorzkiego kakao (używam raw – sernika się nie piecze
10 miękkich daktyli wypestkowanych (lub tych bardziej suchych namoczonych w wodzie, tak żeby „się napiły”)

Składniki na jaglany ser:
1 szkl. orzechów nerkowców namoczonych przez noc lub 1-2 h – wtedy w mocno ciepłej wodzie
1 szkl. suchej kaszy jaglanej
1 szkl. wody
2 szkl. mleka kokosowego
sok z 1 cytryny
2 łyżki ksylitolu
wanilia (daję 1 łyżeczkę domowej esencji, może być wanilia zeskrobana z 1 laski)
szczypta soli
+ dodatkowo 1 – 2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)

Składniki na daktylowo-pomarańczowy karmel:
10-12 daktyli
sok z 1 dużej pomarańczy
1,5 łyżki tahiny
szczypta soli

Spód:
Płatki owsiane i migdały podprażam osobno przez chwilę na gorącej patelni, uważając by się nie przypaliły. Nie jest to konieczne ale polecam – dzięki temu dodajemy jedzeniu energii, ciepła i ułatwiamy jego trawienie. Wrzucam do blendera, dodaję daktyle (jeśli były moczone to odlewam wodę) i kakao i blenduję aż składniki się wymieszają – masa wydaje się nieco sypka ale jak ściśniecie ją w palcach jest elastyczna. Gdyby nie chciała się lepić dajcie 1-2 dodatkowe daktyle. Formę do ciasta wykładam folią spożywczą i na dno wysypuję masę i dociskam równomiernie tworząc zbity spód.

Ser jaglany:
Kaszę wysypuję na sitko i przelewam obficie wrzątkiem. Wrzucam do garnuszka, zalewam 1 szklanką wody i 2 szklankami mleka kokosowego i gotuję pod przykryciem 30 minut na malutkim ogniu mieszając czasem by się nie przypaliła, potem zostawiam jeszcze przykrytą na 10 min, żeby „doszła”.
Nerkowce odlewam i wrzucam do blendera, dodaję sok z cytryny i 2 łyżki ugotowanej kaszy i blenduję na gładką masę – jeśli jest bardzo gęsta dodaję 1-2 łyżki mleka kokosowego. Następnie dodaję szczyptę soli, ksylitol i łyżka po łyżce dodaję kaszę i blenduję jak najdokładniej. Gładką masę wylewam na owsiany spód, wygładzam i wstawiam do lodówki.

Karmel:
Wszystkie składniki blenduję na gładki sos i smaruję wierzch sernika.

Ciasto dobrze zostawić na kilka godzin lub na noc w lodówce lub na ok 2 godziny w zamrażarce.

 

Tagi: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *