Menu ☰

Zamiast owsianki – Che chuoi

Zupełnie przypadkiem stałam się posiadaczką całej paczki perełek tapioki więc znów poruszam się w temacie che, do którego jest ona świetną bazą. Można z niej stworzyć ciepłą, słodką mleczną zupkę, a ma tę przewagę nad kaszami, płatkami i ryżowymi kleikami, że nie miała okazji mi się jeszcze znudzić 🙂

Czytaj więcej

Chlebek bananowy piernikowy

Jest takie ciasto, od którego słodko jest zacząć weekend. Smakuje obłędnie jeszcze ciepłe, ze szklanką zimnego mleka i wypełnia dom rozkosznym zapachem bananów. Plus jest super proste do zrobienia! Ciasto jest trochę zmienioną wersją chlebka bananowego Sophie Dahl.

Czytaj więcej

Lekcja wietnamskiego – Xoi Vo

Jest taka cecha wielu wietnamskich potraw, za którą pokochałam tę kuchnię – klajstrowatość. Od dziecka uwielbiam wszelkie kremy, kaszki i puddingi. Każda miseczka wypełniona kleistą, kremową i na dokładkę ciepłą papką daje mi jakaś wewnętrzną radość i komfort. Dlatego jak Wietnam długi rozglądałam sie na lewo i prawo za wszelkimi odmianami puddingów che, wypieków, klusek […]

Czytaj więcej

Wietnamskie che na polskiej ziemi – che dau xanh

Poszperałam ostatnio w szafkach kuchennych i wśród zapasów poczynionych jeszcze w zeszłym roku w Wólce Kosowskiej znalazłam torbe drobnej, żółtej fasolki mung. Podstawa lub dodatek do wielu wietnamskich smakołyków, którymi zajadałam się bez opamietania i na które nabrałam ostatnio szalonej ochoty! Zawsze wydawało mi sie, że wietnamskie desery to wyższa szkoła jazdy i do tej […]

Czytaj więcej

Nuoc cham

Nuoc cham to podstawowy wietnamski sos. Używa się go do maczania sajgonek, summer rollsów, naleśników banh xeo zawiniętych w liść sałaty i mnóstwa, mnóstwa potraw. Nadaje się też świetnie do marynowania mięsa. Mieszają się tu prawie wszystkie smaki – ostre chili i czosnek, słony sos rybny, słodki cukier, kwaśna limonka – dając naprawde świeżą, smakującą […]

Czytaj więcej
1 41 42 43 44 45 51