Oj bawię się tym bananowo-jabłkowym przepisem, oj bawię. Muffinek zjedzone już sterty, część pomrożona w piekarniku, bo niestety wylądowaliśmy z lubym na kwarantannie więc nie ma jak gości na muffinkową wyżerę zaprosić. Są przepyszne, nie przesłodzone i wilgotne – tak jak uwielbiam, bo babeczka, która jest sucha to dla mnie po prostu nuda i szkoda […]
Co za cudowne, jesienne śniadanie do łóżka! Rozgrzewa brzuch, karmi zmysły smakiem, zapachem, konsystencją. Jest bardzo kremowa – namaczam ją na noc z rodzynkami, które oddają jej słodycz. Rano podgrzewam z mlekiem roślinnym, chętnie tłuściutkim, kokosowym i obowiązkowym cynamonem, na patelni smażę słodkie, soczyste jabłko z syropem klonowym, do tego wskakuje kilka chrupiących, skarmelizowanych orzechów […]
To jest takie minimalistyczne i proste jedzonko, że właściwie nie ma co pisać. Jeśli akurat brakuje chleba, jeśli robicie dhal albo curry i nie macie ochoty jeść ich znowu z ryżem – świetnie się sprawdzą takie własnie podpłomyki. Przy okazji fajna medytacja przy blacie kuchennym.
Lubimy się z kolorem pomarańczowym – dynia i bataty to moi przyjaciele, szczególnie kiedy nastaje jesień. Z kluskami – śląskimi, leniwymi, lanymi, kopytkami, pyzami i knedlami zaprzyjaźniłam się natomiast już chyba w poprzednim życiu, bo od zawsze były moim numero uno na talerzu – jak był rosół z makaronem, to od niechcenia, byle szybko wypijałam […]
Bardzo piękny, szybki i pyszny posiłek – przekąska w ciągu dnia zjedzona ze świeżych chlebem albo przystawka przed obiadem. Albo jak chcecie, w każdym razie – skosztujcie. Fasolka jest tu krótko gotowana by pozostała chrupiąca i jędrna, a sos… to w ogóle osobna historia i to danie to jest wstęp do tego co z tym […]