Nie ma bardziej rozpoznawalnej wietnamskiej potrawy na świecie. Myślę, że pho bo stoi już w tym samym szeregu co spaghetti, fish&chips, sushi, pad thai czy hamburger. Charakterystyczne siorbanie i ‘ślurpanie’ rozprzestrzeniły się, wraz z wietnamskimi emigrantami, po całych Stanach, Australii i Europie, a u samego źródła popularność i wszechobecność tej zupy przyćmiewa wzięcie jakim cieszą […]
Wietnamskie banh cuon w Dong Xuan Center po lewej, w środku i po prawej tajskie chee cheong fun, curry i pierożki dim sum w Preussen Park Każdego miłośnika wietnamskiej i tajskiej kuchni mogę z ręką na sercu wysłać w dwa miejsca. Pierwsze z nich to wietnamskie Dong Xuan Center, które warszawiakom na dzień dobry skojarzy […]
Kuchnia wietnamska bardzo mocno opiera się na mięsie i rybach, ale można poszperać i znależć wiele przepisów bazujących na tytułowym tofu. Jestem pewna, że polubicie je w tej właśnie wersji – złote i lekko chrupiące, zatopione w pysznym, słodko–kwaśno-słonym sosie pomidorowym. Zaserwowane z ryżem (najsmaczniej – z jaśminowym:)) lub makaronem ryżowym stanowi doskonały obiad, który […]
6 zł. Tyle zapłaciłam wczoraj na bazarku za 100g migdałów. Nie wiem czy to nieźle, czy przepłaciłam – grunt, że zrobiłam z tego niemal litr mleka i wiem co w nim jest. Sprawa jest nadzwyczaj prosta o ile pomyślisz o tym kilka godzin wcześniej – migdały trzeba zalać wodą (chłodna lub letnia) i dać im […]
Prosty i błyskawiczny przepis na bataty – mocno odżywiające i harmonizujące, słodkie ziemniaki.