Menu ☰

Pho bo wietnamska ikona

Nie ma bardziej rozpoznawalnej wietnamskiej potrawy na świecie. Myślę, że pho bo stoi już w tym samym szeregu co spaghetti, fish&chips, sushi, pad thai czy hamburger. Charakterystyczne siorbanie i ‘ślurpanie’ rozprzestrzeniły się, wraz z wietnamskimi emigrantami, po całych Stanach, Australii i Europie, a u samego źródła popularność i wszechobecność tej zupy przyćmiewa wzięcie jakim cieszą […]

Czytaj więcej

Asian street food w Berlinie

Wietnamskie banh cuon w Dong Xuan Center po lewej, w środku i po prawej tajskie chee cheong fun, curry i pierożki dim sum w Preussen Park Każdego miłośnika wietnamskiej i tajskiej kuchni mogę z ręką na sercu wysłać w dwa miejsca. Pierwsze z nich to wietnamskie Dong Xuan Center, które warszawiakom na dzień dobry skojarzy […]

Czytaj więcej

Proste i szybkie tofu z pomidorami – dau phu sot ca chua

Kuchnia wietnamska bardzo mocno opiera się na mięsie i rybach, ale można poszperać i znależć wiele przepisów bazujących na tytułowym tofu. Jestem pewna, że polubicie je w tej właśnie wersji – złote i lekko chrupiące, zatopione w pysznym, słodko–kwaśno-słonym sosie pomidorowym. Zaserwowane z ryżem (najsmaczniej – z jaśminowym:)) lub makaronem ryżowym stanowi doskonały obiad, który […]

Czytaj więcej

Domowe mleko migdałowe

6 zł. Tyle zapłaciłam wczoraj na bazarku za 100g migdałów. Nie wiem czy to nieźle, czy przepłaciłam – grunt, że zrobiłam z tego niemal litr mleka i wiem co w nim jest. Sprawa jest nadzwyczaj prosta o ile pomyślisz o tym kilka godzin wcześniej – migdały trzeba zalać wodą (chłodna lub letnia) i dać im […]

Czytaj więcej

Pieczone bataty w miodzie i kokosach

Prosty i błyskawiczny przepis na bataty – mocno odżywiające i harmonizujące, słodkie ziemniaki.  

Czytaj więcej
1 33 34 35 36 37 51