Menu ☰

Indian masala chai z herbatą pu ehr (vegan)

Rozgrzewająca, słodka, korzenna indian masala chai bez czarnej herbaty, krowiego mleka i rafinowanego cukru. Taka wersja jest zdrowsza i równie pyszna co oryginalna. Czerwona herbata pu ehr oczyszcza organizm, pobudza metabolizm wątroby, przyspiesza rozkładanie alkoholu we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi. Mleko roślinne jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego, łagodnym, nie powodujacym tworzenia nadmiernej wilgoci w organiżmie i bezpiecznym dla osób źle znoszących laktozę. Można oczywiście wykorzystać w przepisie mleko krowie, ale unikajmy tego podgrzanego w bardzo wysokiej temperaturze (UHT), jest dla nas bardzo ciężkostrawne. Masala chai musi być bardzo słodka – zamiast stosować biały, bezwartościowy cukier skorzystajmy z cukru muscovado, syropu ryżowego, słodu jęczmiennego lub dobrej jakości miodu. Ja wykorzystałam ksylitol, ktorym słodze czasem potrawy – jest bardzo neutralny i nie wpływa na zmianę ich smaku w takim stopniu jak np. miód.

PRZEPIS

0,5 l wody
0,3 l łagodnego w smaku mleka roślinnego (polecam ryżowe, owsiane)
2 łyżeczki czerwonej herbaty pu ehr
4 ziarenka kardamonu (roztłuczone w moździerzu)
2 gwiazdki anyżu
cynamon
gruby plaster świeżego imbiru
kilka ziarenek czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki nasion kopru
ksylitol
odrobina dobrej jakości oleju kokosowego (opcjonalnie)

Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy herbatę oraz przyprawy i gotujemy 10-15 minut pod przykryciem, na małym płomieniu. Dolewamy mleko i jeszczę chwilę podgrzewamy. Przelewamy przez sitko do 2 kubków, słodzimy, można dodać ¼ łyżeczki dobrej jakości oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia. Potem już tylko poduchy, muzyka i chwila przerwy z ciepłym kubkiem w dłoniach.

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *