Banany jem zazwyczaj tylko w wypiekach i właściwie kiedy myślę o pieczeniu ciasta na 90% będę chciała, żeby miało bananowy rdzeń. Tu, obok banana są jabłka – takie muffinki już są na blogu, ale ta wersja korzysta z surowych jabłek, co sprawia, że proces przygotowania trwa dosłownie kilka minut i zaliczam ten wypiek do takich, […]
Twarożek ze słonecznika to nie jest na pewno odkrycie, ale w moim menu pojawił się stosunkowo niedawno, jesienią, za sprawą Darii a.k.a Ekocentryczka, która przyrządza go na prawdę fantastycznie! Nie omieszkała poprosić ją o przepis, przewertowałam internety i doszłam do takiej swojej proporcji składników, która daje twarożek, jaki najbardziej mnie cieszy. Kwaśny, wyraźny, słony i […]
Babranie się w kuchni, do tego na słodko – taki mam patent na prezenty świąteczne 2020. Nie chce nic zamawiać, wydawać, szukać, stać w kolejkach – chcę mieć dużo czasu na to co lubię, a lubię pichcić i słuchać muzyki. Zatem jeśli zobaczymy się w te święta, spodziewaj się pakuneczku ze snickersowymi kulkami. Będą […]
Ta prosta, niewymagająca posypka wzbogaca wspaniale każdy posiłek , smakowo i odżywczo. Podprażone, orzechowe ziarna sezamu zmieszane z solą nieźle pobudzają kubki smakowe i komponuja sie najlepiej z prostymi produktami – pajdą chleba z masłem lub dobrym olejem, zwykłym ryżem, makaronem soba, zupą krem. Sól himalajska ma sporo minerałów, a sezam to pyszne, wegańskie źródło […]
Krótko i zwięźle – naprawdę wystarczy Ci 5 minut by wyczarować słoik nutelli, która osłodzi wiele nalesników, owsianek, czy tostów z masłem orzechowym. Potrzebne Ci daktyle i kakao. Lubię dodać też olej kokosowy dla extra kremowości i smarowności, ale bez niego się obejdzie. Odsyłam do przepisu, zdradzając tylko, że z tej pasty wyczarujesz też gęściutkie, […]