Menu ☰

Szybka nutella z daktyli i kakao

Krótko i zwięźle – naprawdę wystarczy Ci 5 minut by wyczarować słoik nutelli, która osłodzi wiele nalesników, owsianek, czy tostów z masłem orzechowym. Potrzebne Ci daktyle i kakao. Lubię dodać też olej kokosowy dla extra kremowości i smarowności, ale bez niego się obejdzie. Odsyłam do przepisu, zdradzając tylko, że z tej pasty wyczarujesz też gęściutkie, gorące kakao, pyszka!

PRZEPIS
mały słoiczek nutelli

0,5 szkl. daktyli (miękkie lub suszone)
2 łyżki surowego kakao w proszku
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli

Jeżli używasz suszonych daktyli to namocz je w malutkiej ilości gorącej wody przez ok 15-30 min (*w tej wersji nutella jest nieco mniej szybka).
Zblenduj wszystkie składniki na gładka masę – jesli namaczasz daktyle to razem z wodą z namaczania, jeśli używasz miękkich i pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody lub mleka roślinnego. Przechowuj w lodówce do kilku dni.

Pasta jest słodka i czekoladowa, uwielbiam ją do naleśników i owsianek, jest jeszcze taki oto bonus – możesz z niej zrobic pyszną, gęstą gorącą czekoladę! 2 łyżki pasty rozpuść w kubku gorącego mleka roslinnego i gotowe. Smacznego!

 

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *