Menu ☰

Co je cały Wietnam? Com binh dan!

Jesteś w Wietnamie i jesteś głodny. Co zjesz? Jasne, sto pięćdziesiąty raz zupę pho i to zawsze będzie dobry wybór. Albo bun cha. Jednak okazuje się, że jak człowiek zaczyna tu mieszkać pojawia się potrzeba jakichś innych, “normalniejszych” rzeczy. Kawałka mięsa, warzyw, ryżu. Nie miałam jej nigdy wcześniej podczas wietnamskich podróży, dlatego stoiska z com […]

Czytaj więcej

Jaglany budyń z mango (vegan, bez cukru)

Uwielbiam kaszę jaglaną, mój brzuch czuje się po niej świetnie, można zrobić z niej masę przeróżnych śniadaniowych wariacji, jest ciepła, ma kolor plaży i zawsze smakuje dobrze, nawet ugotowana ot tak, z samą wodą. Można ją też fajnie rozgotować i zmiksować na pudding i ja lubię, żeby ten pudding był słodki i przełamany odrobiną kwaśnego […]

Czytaj więcej

10 fajnych miejsc w Ubud i Canggu

Ilośc fajnych kawiarni i miejscówek na zdrowy luch w Ubud i Canggu jest tak duża, że trzeba nie lada gimnastyki by odwiedzić choć część z nich. Jednak jeśli mamy do dyspozycji trochę czasu i skuter, manewrowanie między nimi może być fajnym planem na kilka dni. Trzeba się zdecydować na wybór śniadania, a potem już jakoś […]

Czytaj więcej

Bali

Nie chciało mi się wyjeżdżać z mojego leniwego Lomboku? Tylko dlatego, że nie wiedziałam jeszcze jak bardzo nie będzie mi się chciało opuszczać Bali! Wsiąkłam zupełnie w zielony, szumiący spokój tej, przepełnionej dobrą energią, wyspy. Rozkochałam się w eko, sustainability, vege, raw, organic, w widoku pięknych ludzi, za którymi nie mogłam przestać się oglądać. W […]

Czytaj więcej

Bot san day – ochładzający napój z kudzu

Szklaneczka bot san w Dinh Cafe, 13 Dinh Tien Hoang, Hoan Kiem, Hanoi. 15.000 vnd Bot san day. Kudzu, kuzu. Fani kuchni azjatyckiej czy zdrowego żywienia pewnie spotkali się z tym produktem. W eko sklepach można kupić dość drogie, małe opakowania białego, trzeszczącego, drobnego proszku lub granulatu – kudzu powder, który otrzymuje się z korzenia rośliny kudzu. […]

Czytaj więcej
1 25 26 27 28 29 51