Menu ☰

Orzeźwiający napój kokosowo-ogórkowy z Hanoi

Nie wpadłabym chyba sama na takie smoothie, a okazuje się, że jest pyszne, orzeźwiające i ma cudną aksamitną konsystencję (niezbyt gęstą). Coś zdecydowanie na upał, nie jesienną słotę – takie połączenie nawilża i ochładza organizm, w sam raz na 41 stopni, które u mnie za oknem… Nie wiem jakiej dokładnie receptury trzymają się w Manzi Cafe, kawiarni w Hanoi gdzie dua chuot dua vel coconut cucumber znajdziecie w menu pod hasłem ‘Manzi Specials’ za 50.000 vnd (2.2$), ale oprócz tych dwóch składników, wody i cukru nie wyczuwam w nim żadnych dodatków.

PRZEPIS

Na 2 szklaneczki:

1 ogórek, obrany
4 łyżki mleka kokosowego (polecam Arroy-D, jest gęste i ma dobry skład)
2/3 szkl. zimnej wody
1 łyżka miodu (możecie użyć cukru)
kostki lodu (opcjonalnie)

Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Lód możemy dodać dopiero do szklanki lub zblendować z całą resztą, wedle uznania. Myślę, że jak macie mniej treściwe mleko kokosowe to można dodać go trochę więcej, ale też bez przesady, to jest w zamyśle lekki napój i ciężki smak mleka może go przytłoczyć.
PS. To jest też niezła baza dla smaku matchy, więc można dodać około 0.5 łyżeczki, raczej nie więcej, dzięki temu wyczujemy nadal delikatny smak ogórka.

Tagi: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *