Menu ☰

Marynowany czosnek prosto z Wietnamskiego stołu

Trudno wyobrazić sobie bez kilku łyżek tego płynu najpopularniejszą wietnamską zupę, chociaż w południowym Wietamie nie przyjął się tak mocno jak w Hanoi, gdzie zobaczycie go wśród dodatków na niemal każdym stoliku. Marynowany czosnek jest trochę łagodniejszy od świeżego i moim zdniem razem z sokiem z kilku cząstek limonki podkreśla smak pho najlepiej na świecie.

Octowa marynata to właściwy sposób długiego przechowywania czosnku, nie próbujcie trzymać go w butelce z oliwą – czosnek ma niskie, kwaśne ph i w połączeniu z beztlenowym środowiskiem (oleje) i dodatkowo ciepłem może wytworzyć toksynę jadu kiełbasianego (bakteria Clostridium botulinum).

PRZEPIS

Składniki na 1 słoik:
1 główka czosnku
1/3 szkl. octu ryżowego
1 szkl. przegotowanej wody
4 łyżeczki cukru
1-2 małe papryczki chili (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli

Wodę, ocet, sól i cukier mieszamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie. Czosnek obieramy, siekamy na plasterki, wrzucamy do słoika i zalewamy octową miksturą. Papryczki możemy dodać w całości lub posiekać na kawałki, jeśli chcemy by płyn był ostrzejszy. Zakręcamy i już po kilkunastu godzinach mamy charakterystyczną, słodko-ostrą przyprawę. Przechowywana w lodówce, spokojnie wytrzyma 3-4 tygodnie po otwarciu. W ten sam prosty sposób można przygotować piklowaną marchewkę i rzodkiew do wietnamskich kanapek banh mi.
PS. Może się zdarzyć, że zamarynowane, białe ząbki nabiorą z czasem niebieskiwgo odcienia – jest to wynik przyswajania minerałów znajdujących się w wodzie i nie ujmuje nic a nic naszym piklom.

Jeśli zamarynowaliście już czosnek to bierzcie się za kolejny krok – pyszne pho bo!

Tagi: , , ,

6 thoughts on “Marynowany czosnek prosto z Wietnamskiego stołu

    1. Andrzej, dzięki za zauważenie tego, raczej łyżeczki – 4 łyżki to za dużo cukru na taką ilość, źle zapisałam i już poprawiam w przepisie na 4 łyżeczki, piątka!

    1. Agnieszko przepis już poprawiony od dawna, ale jeśli dałaś więcej cukru to daj też więcej pozostałych składników, powinno być do “uratowania” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You might also like