Menu ☰

Orkiszowe ciastka z karobem i suszonymi morelami (bez cukru, wegańskie)

Jesień nie jest łatwym czasem dla mnie i od dawna w jej przetrwaniu pomaga mi dynia i pieczenie pachnących, słodkich ciastek. Tylko te ciastka muszą spełniac pewne wymagania, jeśli chcę się nimi cieszyć, a potem czuć się dobrze – nie mogą mieć pszenicy, mleka i cukru, a jeśli moge zrobić je bez jajek i sie […]

Czytaj więcej

Wegańskie brownie z buraków bez cukru i glutenu

Udało się! Idealne, wegańskie brownie pełne rubinowych buraków. Ciężkie i wilgotne, o głębokim, czekoladowym smaku i lekkie dla brzucha. Zajadam się od wczoraj, a dziś jest jeszcze lepsze! Z tego samego ciasta możecie upiec muffinki – też będą świetnie, po prostu krócej je pieczcie.  

Czytaj więcej

Kleik z czarnego ryżu z ulubionymi chińskimi superfoods

Medycyna chińska ma dużo ciekawych tłumaczeń przypadłości, z którymi często się męczymy, a z mojego doświadczenia – bardzo dobre sposoby docierania do ich źródła i naprawiania systemu własnie tam. Wystarczy mała zmiana trybu życia, odpowiednie jedzenie, czasem zioła i możemy obserwować (uzbrojeni w cierpliwość, bo cuda zajmują jednak trochę czasu) zmiany na lepsze. Może pora […]

Czytaj więcej

Czekoladowe kulki mocy z młodym jęczmieniem

Krótko i zwięźle – prosta droga do rozkoszy. Słodko, zdrowo i bez wyrzutów sumienia. Kilka składników, blender/robot kuchenny a potem lepienie kulek – jak tych z plasteliny, za dzieciaka. 30 minut do planety 'Czekoladowe Szczęście’.  

Czytaj więcej

Zielone smoothie bowl z matchą

Surowe, orzeźwiające, zielone smoothie to zdecydowanie nie moja typowa dieta na jesień w Polsce, ale dziś testuje przepisy na zbliżający się wyjazd na Santorini (juhuu!) gdzie będę gotować, a tam słońce nadal świeci i lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa.

Czytaj więcej
1 18 19 20 21 22 51