Menu ☰

Kleik z czarnego ryżu z ulubionymi chińskimi superfoods

Medycyna chińska ma dużo ciekawych tłumaczeń przypadłości, z którymi często się męczymy, a z mojego doświadczenia – bardzo dobre sposoby docierania do ich źródła i naprawiania systemu własnie tam. Wystarczy mała zmiana trybu życia, odpowiednie jedzenie, czasem zioła i możemy obserwować (uzbrojeni w cierpliwość, bo cuda zajmują jednak trochę czasu) zmiany na lepsze. Może pora […]

Czytaj więcej

Czekoladowe kulki mocy z młodym jęczmieniem

Krótko i zwięźle – prosta droga do rozkoszy. Słodko, zdrowo i bez wyrzutów sumienia. Kilka składników, blender/robot kuchenny a potem lepienie kulek – jak tych z plasteliny, za dzieciaka. 30 minut do planety 'Czekoladowe Szczęście’.  

Czytaj więcej

Zielone smoothie bowl z matchą

Surowe, orzeźwiające, zielone smoothie to zdecydowanie nie moja typowa dieta na jesień w Polsce, ale dziś testuje przepisy na zbliżający się wyjazd na Santorini (juhuu!) gdzie będę gotować, a tam słońce nadal świeci i lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa.

Czytaj więcej

Rozgrzewająca owsianka ze śliwkowym puree

Jesień równa się ciepłe śniadania i śliwki. Pachnąca cynamonem owsianka, która jeszcze parzy podniebienie i słodko-kwaśny sos z węgierek przyniesionych z bazarku.

Czytaj więcej

Nowa królowa banh can w Hoi An

Pisałam kiedyś, że do Hoi An można jechać choćby dla mini naleśników Pani Tuat. Od tego czasu moja królowa banh can zmieniła miejsce, w którym smaży te wyjątkowe pyszności, a ponadto została zdetronizowana. Po wiosennej wizycie w Hoi An mianem pierwszej damy chrupiących ryżowych łódeczek mianuje Panią Dung – uśmiechniętą, zatroskaną o klienta, rasową Wietnamską […]

Czytaj więcej
1 18 19 20 21 22 51