Menu ☰

Zielone smoothie bowl z matchą

Surowe, orzeźwiające, zielone smoothie to zdecydowanie nie moja typowa dieta na jesień w Polsce, ale dziś testuje przepisy na zbliżający się wyjazd na Santorini (juhuu!) gdzie będę gotować, a tam słońce nadal świeci i lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa.

PRZEPIS

1 duża miska smoothie
100 ml roślinnego mleka (używłam owsianego)
100 ml wody
1 banan (pokrojony i zamrożony, ale świeży tez będzie ok)
1 dojrzałe kiwi
2 garście umytych liści szpinaku (bez łodyżek)
1 łyżeczka masła z nerkowców (można kupić, można zrobić samemu blendując nerkowce)
0,5 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżeczki nasionek chia
0,5 łyżeczki matchy
1,5 cm kawałek imbiru
szczypta soli
1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku (opcjonalnie)

Najwygodniej będzie użyć kielichowego blendera – wrzuć szpinak, mleko i wodę i zblenduj na gładko, potem dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj je ze sobą. Moim zdaniem banan wystarcy by nadać temu smoothie słodyczy, ale jeśli będzie Wam mało użyjcie odrobiny miodu lub syropu klonowego. Na wierzchu ułóżcie to co lubicie – pistacje, suszone owoce, płatki kokosowe dodajcie super mocy w postaci maca czy pyłku pszczelego i zajadajcie od razu, pyszne i świeżo przygotowane!

 

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *