Menu ☰

Rozgrzewająca owsianka ze śliwkowym puree

Jesień równa się ciepłe śniadania i śliwki. Pachnąca cynamonem owsianka, która jeszcze parzy podniebienie i słodko-kwaśny sos z węgierek przyniesionych z bazarku.

PRZEPIS

Owsianka – 1 duża lub 2 mniejsze miski

7 łyżek płatków owsianych
150 ml wody
150 ml mleka owsianego (lub jakie lubisz)
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
opcjonalnie: esencja waniliowa

Zagotuj wodę i mleko, dodaj przyprawy, płatki owsiane i gotuj 3-5 min na małym gazie.

Puree ze śliwek
10-15 śliwek
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki gałku muszkatołowej
szczypta soli
chlust wody
opcjonalnie: esencja waniliowa

Rozpuść na patelni olej kokosowy i wrzuć przepłukane, podzielone na pół i wypestkowane śliwki. Posyp przyprawami i podsmaż chwilę, dodaj odrobinę wody i przykryj pokrywką. Duś plus/minus 10 min aż śliwki puszcza sok i zmiękną (można dodac trochę więcej wody na patelnię, jeśli chcesz by puree było rzadsze). Przełóż do miski i zblenduj mikserem ręcznym lub uzyj blendera kielichowego.
Polej gorącą owsiankę sosem śliwkowym, dodaj banana, figi, czarny sezam, podprażone na patelni orzechy włoskie lub cokolwiek lubisz. Śliwki są słodziutkie więc nie ma potrzeby dosładzać tego dania. Smacznego!

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *