Menu ☰

Kleik z czarnego ryżu z ulubionymi chińskimi superfoods

Medycyna chińska ma dużo ciekawych tłumaczeń przypadłości, z którymi często się męczymy, a z mojego doświadczenia – bardzo dobre sposoby docierania do ich źródła i naprawiania systemu własnie tam. Wystarczy mała zmiana trybu życia, odpowiednie jedzenie, czasem zioła i możemy obserwować (uzbrojeni w cierpliwość, bo cuda zajmują jednak trochę czasu) zmiany na lepsze. Może pora na wzięcie zdrowia we własne ręce, bez magicznych pigułek na ból głowy, red bulli, bez ktorych nie możemy przegonić tej mglistej chmury otumaniającej myśli, papierosa czy kawy, często koniecznych by opróżnić jelita o poranku… TAK – Ty sam odpowiadasz za to jak się czujesz. I co z tym zrobisz :)?

Możesz zacząć od zrobienia sobie dobrego śniadania! Takiego, po którym poczujesz ciepło rozpływające się z brzucha do wszystkich komórek. Być może właśnie teraz, jesienią potrzebujesz wzmocnienia sił życiowych i poprawienia odporności lub czujesz że ciało jest przemęczone suchością powietrza wokół (ogrzewanie…), ostrym jedzeniem (zgagi, odbijanie) i przyda mu sie harmonijny słodki smak (nie pochodący z cukru, a z produktów o naturalnie ‘słodkich’, które Medycyna Chińska klasyfikuje jako odżywcze i przynoszące ciału równowagę). Być może pokusisz się więc o miskę pysznego, czarnego ryżu z dwoma chińskimi ‘superfoods’. Nie musisz dodawać ziaren lotosa, a daktyle czerwone możesz zastąpić zwykłymi, niemniej polecam trochę zachodu (internet, azjatyckie sklepiki) by zdobyć te oba, bardzo odżywcze składniki.

PRZEPIS

1-2 porcje
0,5 szkl. czarnego ryżu (do kupienia w azjatyckich sklepach)
1 szkl. wody
4-5 suszonych daktyli chińskich (uwaga – mają w środku pestki)
garść jagód goji
12 migdałów
garść ziaren lotosu
szczypta soli
plasterek imbiru
wybrany słodzik (użyłam melasy buraczanej, dobrze spisze się też płynny miód, syrop z daktyli, agawy lub klonowy)

Jeśli masz czas zostaw ryż w chłodnej wodzie do namoczenia przez kilka godzin lub tylko przepłucz i zalej w garnku szklanką wody, dodaj imbir i gotuj na niedużym gazie ok 10 min.
Dodaj goji, daktyle, migdały, sól i pozwół by wszystko gotowało się jeszcze minimum 10-15 min – sprawdz po tym czasie czy ryż jest miękki (zachowa dość jędrną konsystencję, ale nie może być twardy).
Nasiona lotosu przepłucz i zalej wodą w małym garnuszku, tak by były zakryte. Gotuj około 1h, aż do czasu gdy nasiona będą miękkie (również pozostaja jędrne).
Przełóż ryż do miski, ułóż na wierzchu białe nasionka lotosu i polej melasą lub ulubionym słodzikiem.