Po raz pierwszy dowiedziałam się o istnieniu bożonarodzeniowej zupy z migdałów w tym roku. Zrobiłam tego samego dnia i powiem tyle – Kresowiacy wiedzą co dobre! Jest bardzo dużo możliwośći jej przygotowania, bywa z pszenicą, ryżem, albo saute, z makiem lub bez, wypełniona różnorodnymi bakaliami lub samymi rodzynkami, zaciągnięta żółtkami lub nie. Wzięłam z różnych […]
Rodzina przez lata przyzwyczaiła mnie do znacznego nadmiaru jeśli chodzi o świateczne gotowanie dlatego teraz uprawiam raczej minimalizm w tej materii. Działam według prostego klucza – musi pachnieć. Kompot z suszu, maslane pierniczki – wejście do domu wypełnionego takimi aromatami jest jedną z moich ulubionych świątecznych przyjemności. Bardzo fajnym i nieskomplikowanym przepisem, który robię zawsze […]
Przepyszne jing i jang. Uzupełniające się kontrasty. Ciemna warstwa adzuki i biała kokosowego chia. Ciepła, gładka pasta i zimny pudding o żelkowej teksturze. Łagodny spód i wyraźna, słodka góra. Harmonia dla organizmu. Czarny sezam zadziała wzmacniająco, szczególnie o tej chłodnej i wilgotnej porze roku, fasola adzuki pomoże pozbyć się toksyn, a nasiona chia dodadzą energii […]
Urzekająco prosta, w oryginale oszczędna w formie i treści. Do tego łatwa do przygotowania w wersji wegetariańskiej i z mięsem (najpopularniejsza – z krewetkami, paskami suszonej wołowiny) – wietnamska sałatka z zielonej papai. Chrupiące paseczki niedojrzałego owocu, garść orzeszków ziemnych i azjatyckich ziół (kolendra, vietnamska mięta, bazylia tajska, pachnotka) wystarczą, żeby wyczarować przepyszny posiłek. Jesteśmy […]