Tu możecie posłuchać moich kilku słów o wietnamskiej kawie dla radiowej Czwórki Jeśli byliście w Wietnamie znacie ją na pewno. Jeśli zaglądacie do wietnamskich restauracji w Europie prawdopodobnie też mieliście z nią styczność, chociaż w niewielu miejscach podaja ją właśnie tak, jak na hałaśliwych uliczkach Sajgonu czy Hanoi. Jest inna niż wszystkie, czarna i […]
Krem z buraków raczej nie jest klasykiem polskiej kuchni. Barszcz czerwony, barszcz ukraiński, drobno utarte buraczki do mielonego – takie rzeczy znam z dziecinstwa i moja największa sympatią od zawsze cieszyły się te ostatnie. Gęsta, burakowo-słodka i zakwaszona jabłkiem pulpa, obok porcja ziemniaków i kotlet mielony mojej mamy – obiad idealny 🙂 Ten przepis powinien […]
Aztekowie przybijali z nim dużą piatkę, ale póki co nie został jeszcze wyniesony do takiej rangi super foods co quinoa. Z jednej strony dobrze, bo nie odstrasza ceną, z drugiej strony szkoda, bo mało kto wie, że naprawdę warto się z nim polubić. Amarantusz a.k.a szarłat. Jest wegańskim i bezglutenowym źrodłem białka, dobrze wykorzystywanego przez […]
Po raz pierwszy dowiedziałam się o istnieniu bożonarodzeniowej zupy z migdałów w tym roku. Zrobiłam tego samego dnia i powiem tyle – Kresowiacy wiedzą co dobre! Jest bardzo dużo możliwośći jej przygotowania, bywa z pszenicą, ryżem, albo saute, z makiem lub bez, wypełniona różnorodnymi bakaliami lub samymi rodzynkami, zaciągnięta żółtkami lub nie. Wzięłam z różnych […]
Rodzina przez lata przyzwyczaiła mnie do znacznego nadmiaru jeśli chodzi o świateczne gotowanie dlatego teraz uprawiam raczej minimalizm w tej materii. Działam według prostego klucza – musi pachnieć. Kompot z suszu, maslane pierniczki – wejście do domu wypełnionego takimi aromatami jest jedną z moich ulubionych świątecznych przyjemności. Bardzo fajnym i nieskomplikowanym przepisem, który robię zawsze […]