Menu ☰

Rozgrzewająca owsianka ze śliwkowym puree

Jesień równa się ciepłe śniadania i śliwki. Pachnąca cynamonem owsianka, która jeszcze parzy podniebienie i słodko-kwaśny sos z węgierek przyniesionych z bazarku.

Czytaj więcej

Nowa królowa banh can w Hoi An

Pisałam kiedyś, że do Hoi An można jechać choćby dla mini naleśników Pani Tuat. Od tego czasu moja królowa banh can zmieniła miejsce, w którym smaży te wyjątkowe pyszności, a ponadto została zdetronizowana. Po wiosennej wizycie w Hoi An mianem pierwszej damy chrupiących ryżowych łódeczek mianuje Panią Dung – uśmiechniętą, zatroskaną o klienta, rasową Wietnamską […]

Czytaj więcej

Aksamitny budyń jaglany z rabarbarem (vegan, bez cukru)

Cześć, znowu będzie jaglanka w roli głównej. Tym razem w postaci proszku czyli mąki. Można z niej zrobić szybki, aksamitny budyń, w którym dominuje słodko-kwaśny rabarban utaplany w wanilii i cynamonie. W moim gotowaniu nie używam cukru – zastępuje go zwykle ksylitolem, który smakuje tak jak biały cukier ale jest mniej intensywny, dlatego jeśli używacie […]

Czytaj więcej

Cong cafe – kawa w oparach komunizmu

Lokalna sieciówka z Hanoi, która wybrała komunizm za swój motyw przewodni. Pośród artefaktów wojny wietnamskiej znajdziecie plakaty z ‘Wujkiem Ho’ a.k.a Ho Chi Minhem, książki i broszury o pachnących historią żółtych kartkach czy emaliowane lampy i kubki na herbatę. Do tego obsługa w ziemno zielonych mundurkach z żółta gwiazdą i stare kafelki na podłogach, a […]

Czytaj więcej

Kasza jaglana w Wietnamie – banh da ke

Kasza jaglana – od niedawna superfood, królowa detoksów, monodiet, pełna protein ulubienica wegetarian. Wspominając o niej poza granicami Polski i poza kręgami osób o dużej świadomości żywieniowej zwykle widzę wysiłek na twarzach moich rozmówców, próbujcych pojąć o czym mówię. Wygląda na to, że Świat nie zna wiele poza płatkami owsianymi i muesli, czasem rozpoznaje południowoamerykańskie […]

Czytaj więcej
1 19 20 21 22 23 51