Menu ☰

Aksamitny budyń jaglany z rabarbarem (vegan, bez cukru)

Cześć, znowu będzie jaglanka w roli głównej. Tym razem w postaci proszku czyli mąki. Można z niej zrobić szybki, aksamitny budyń, w którym dominuje słodko-kwaśny rabarban utaplany w wanilii i cynamonie. W moim gotowaniu nie używam cukru – zastępuje go zwykle ksylitolem, który smakuje tak jak biały cukier ale jest mniej intensywny, dlatego jeśli używacie innego słodzika to dodawajcie go stopniowo i sprawdzajcie smak, może okazać się, że użyjecie go mniej niż w przepisie. A może więcej, w końcu słodyczy nigdy za wiele 🙂


PRZEPIS

Składniki na 5-6 miseczek budyniu:
3 łodygi rabarbaru
1 łyżka oleju kokosowego
4-5 łyżek (60-75ml) mleka kokosowego (używam gęstego Arroy-D o dość dużej zawartości tłuszczu)
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego (robię go sama, jesli macie kupny to może być bardzo intensywny więc na próbę dajcie mniej i oceńcie czy potrzeba więcej)
3 łyżki ksylitolu (dość zdrowym substytutem o niskim indeksie glikemicznym jest cukier kokosowy, możecie go wypróbować w tym przepisie, czuje, że będzie pasował)
7 czubatych łyżek mąki jaglanej
0,3l wody o temp. pokojowej
0,5l wrzątku
150ml mleczka kokosowego
4 łyżki ksylitolu
2 łyżki skrobii (użyłam kuzu, może być skrobia z tapioki czy ziemniaczana) rozmieszane w odrobinie chłodnej wody)

Rabarbar umyj i pokrój na 2cm kawałki. Na dużej patelni rozpuść olej i wrzuć rabarbar, przemieszaj. Daj mu poskwierczeć krótką chwilę i dodaj 4-5 łyżek mleczka kokosowego, esencję waniliową, ksylitol, ewentualnie odrobinę wody, zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i duś minimum 15 min od czasu do czasu mieszająć i zaglądając czy nie brakuje płynu.
W tym czasie wymieszaj mąkę z 300 ml wody na gładki płyn. Do garnka wlej wrzątek, ustaw najmniejszy gaz, złap trzepaczkę do jajek (lub jakiekolwiek inne mieszadło, które sprawdzi się przy dokładnym rozmieszaniu masy). Zacznij wlewać powoli jaglane ciasto do gorącej wody cały czas energicznie mieszając i nie dopuszczając do powstania grudek. Masa zacznie gęstnieć, a Ty zostań przy niej i daj jej delikatnie bulgotać mieszając cały czas. Po ok 10 minutach dodaj do niej całą zawartośc patelni (rabarbar po 15 min powinien być już miękki, jeśli nie jest dodaj trochę wody i daj mu się jeszcze dusić kilka minut), mleko kokosowe, ksylitol i pozwól gotować się jeszcze kilka minut nie przestając mieszać. Pod wpływem tego mieszania rabarbar połączy się gładko z jaglanką, nie ma w ogóle potrzeby miksować tego budyniu. Na tym etapie masa będzie rzadsza niż typowy budyń – aby ją szybko zagęścić wlej do niej powoli rozpuszczoną skrobię i mieszaj energicznie. Bez skrobii masa tez powinna zgęstnieć, ale dopiero jak się schłodzi.
Wlej do miseczek i jedz gdy ostygnie lub wcinaj jeszcze gorące. Możesz udekorować odrobiną duszonego rabarbaru, polać kroplą mleka kokosowego lub syropem kokosowo-daktylowym. Ja wrzuciłam ostatnio na wierzch ziarenka granatu i posypałam odrobiną cukru kokosowego, pycha! Rabarbar jest kwaśny i to nadaje charakteru takim słodkościom.

Jeśli macie ochote na więcej polecam budyń jaglany z mango lub budyń z mango i chia. Jedzcie i oblizujcie palce!

Tagi: , , , , , , , , , , ,