Menu ☰

Vege zupa dyniowa z sosem rybnym

Dziś krótko i zwięźle. Zupa, dla każdego fana azjatyckiej kuchni, który zawsze znajdzie w szafce puszkę mleka kokosowego, w lodówce sos rybny i imbir, a w zamrażarce papryczki chili. Wystarczy wyjść na najbliższy bazarek po wielki, pomarańczowy kawał dyni, kilka dodatków, a potem już tylko siekać, prażyć, smażyć, gotować i wspaniała, rozgrzewająca, pachnąca egzotyką zupa gotowa! To chyba mój ulubiony, jesienny przepis na dynię.

 

|eng|
I’ll keep it short Today. This soup is perfect for every fan of Asian cuisine who’ll always find a can of coconut milk and fish sauce in his cupboard, ginger on the shelf and chilli peppers frozen in the freezer. Than it’s just about going to the nearest shop or market for a big, round pumpkin and start dicing, roasting, frying and simmerring to get an amazing, warming, tropical scented soup. That is definitely one of my favourite autumn recipes for a pumpkin!

Ingredients (4-6 servings):

1 kg pumpkin (muscat or hokkaido works best) peeled and cut into medium pieces
1 onion diced
2 tbsp butter
1 small chilli pepper
3-4 garlic cloves finely diced
1 tsp white mustard seeds (roasted on a hot pan for a minute)
1 tsp ginger finely diced
1 tbsp soy sauce
fish sauce, lime (or lemon) juice, salt and pepper to taste
1 can coconut milk (recommended Arroy-D)
1 litre hot water

Melt the butter in a big sauce pan and fry the onion for 1-2 minutes. Add garlic, ginger and chilli, fry for 1 more minute. Add the mustard seeds to the saucepan, let all the aromas mix before adding the soy sauce and water. Add pumpkin, cover with a lid and cook until it’s soft. At the end add the coconut milk and blend. Add the fish sauce and lime juice to taste and if necessary a pinch of salt and pepper.

This recipe is a little modified version of the soup I found on Truflas’ blog a while ago.

PRZEPIS

Składniki:

1 kg obranej, pokrojonej w niewielkie kawałki dyni
1 cebula, pokrojona jak kto lubi (będzie później zmiksowana)
2 łyżki masła
1 mała, czerwona papryczka chili
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka utartego, świeżego imbiru
sos sojowy, sos rybny, sok z limonki (lub cytryny)
1 puszka mleka kokosowego
1 litr wrzątku

 

Zupę najwygodniej przygotowywać od początku w sporym garnku. Rozgrzewamy w nim masło, na którym szklimy cebulę. Po chwili dodajemy utarty imbir, podprażoną przez chwilę na suchej patelni gorczycę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawioną pestek i posiekaną drobno papryczkę chili. Pozwalamy wszystkiemu się przegryźć. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i wlewamy ok. 1 litr wrzącej wody, mieszamy. Dorzucamy pokrojoną dynię i gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka. Teraz wystarczy zupę zmiksować, wymieszać z mlekiem kokosowym i przyprawić wg. uznania sosem rybnym (moim zdaniem im więcej, tym lepiej), sojowym i sokiem z limonki. Zupy wychodzi dosyć dużo, wystarczy dla 4-6 osób lub na kilka obiadów.

>>Przepis znalazłam kiedyś na blogu Trufla, nieznacznie zmodyfikowałam i korzystam z niego bardzo często.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,