Zima w centralnej Polsce przebiega w dość wiosenniej aurze, w sumie to z perspektywy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej już zaczęła się wiosna, więc czemu by nie zaszaleć z letnią wariacją na temat dyni. Smoothie bowl ze świeżych, nieraz mrożonych składników to zdecydowanie pokarm ochładzający, dobry na ciepłe, suche dni, ale w tej wersji z rozgrzewającymi, korzennymi […]
Uwielbiam. Może mango kupione w Polsce nie będzie nigdy smakowało jak to dojrzewające w pełnym słońcu, ale ten deser raz na jakiś czas musi pojawić się w moim menu. Właściwie to najchętniej robię go w ramach śniadania, co i Wam serdecznie polecam jako doskonały początek dnia. Jeśli nie mam świeżego mango to na noc namaczam […]
Tym prostym, wegetariańskim pasztetem zajadało się pół mojej rodziny w święta, a jest to rodzina wykarmiona latami przepysznymi pasztetami mojej mamy (zupełnie niewegańskimi). Mówili, że im smakuje, więc wierzę 🙂 Polecam kanapki z tym selerowym smakołykiem posmarowane dobrym chrzanem albo musztardą, mniam!
Ostatnio na zmianę piekę dynie na puree, a potem granolę. Pakuje w słoiki i obdarowuje przyjaciół, mojego chłopaka i sama zajadam aż mi się uszy trzęsą. Czasem z mlekiem, a czasem jako słodką, zdrową przekąskę – uwielbiam te pozlepiane, chrupiące kawałki granoli, które skrywają kawałek migdała, miękką rodzynkę, twarde płatki owsiane i chrupiącą w zębach […]
Gorące zupy, buliony na resztkach warzyw, na kostce rosołowej, wzbogacam miso, sosem sojowym, czasem glonami wakame, zawsze dodaję makaron ryżowy i układam dodatki, które akurat znajdę w lodówce. I mam takie swoje domowe, szybkie rosoło-rameny, pho-wariacje (szczególnie jak bulion ugotuje z imbirem, cynamonem i anyżem), które dają mi dużo radości. A radość rośnie jak w […]