Czarny ryż z mango i sosem kokosowym
Uwielbiam. Może mango kupione w Polsce nie będzie nigdy smakowało jak to dojrzewające w pełnym słońcu, ale ten deser raz na jakiś czas musi pojawić się w moim menu. Właściwie to najchętniej robię go w ramach śniadania, co i Wam serdecznie polecam jako doskonały początek dnia. Jeśli nie mam świeżego mango to na noc namaczam kilka plastrów suszonego mango – pęcznieją i bardzo przypominają w smaku i konsystencji świeży, soczysty owoc.
PRZEPIS
Porcja na 2 osoby
130 g czarnego ryżu (namocz na noc lub ok 2h)
200 ml wody do ugotowania ryżu
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
0,5 łyżeczki kardamonu w proszku
szczypta soli
200 ml gęstego mleka kokosowego (używam Arroy-D)
4 łyżeczki syropu klonowego
szczypta soli
płatki/chipsy kokosowe (opcja: można uprażyć ok 1 minutę na rozgrzanej patelni do lekkiego ich przytumienienia)
1 małe lub 0,5 dużego mango
Namocz ryż na noc lub ok. 2h, wypłucz i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj ok 20 min na małym ogniu aż woda się wchłonie a ryż zmięknie.
W osobnym garnuszku wymieszaj mleko, syrop klonowy, dodaj sól i gotuj na niedużym ogniu ok. 15-20 minut. Mleko nieco odparuje i zgęstniej.
Podawaj ryż polany sosem kokosowym, udekorowany kawałkami mango i płatkami kokosowymi. Lubię ryż wymieszać z sosem zanim nałożę mango i płatki kokosowe, a może Tobie będzie smakowało jak wszystko wymieszasz razem – poeksperymentuj i smacznego!
PS. Jeśli zostaje mi odrobina mleka kokosowego to polewam jeszcze ryż 1-2 łyżkami takiego świeżego mleka.
Tu przewodnik jak pociąć łatwo mango – zdjęcie zaczerpnięte z tej strony https://www.delish.com/kitchen-tools/kitchen-secrets/a20143097/how-to-cut-a-mango/