Zaraz miną dwa lata od powrotu z Azji, w co zupełnie nie mogę uwierzyć. Wchodząc na pokład powrotnego samolotu myślałam, że w niedługim czasie wróce choć w niektóre z miejsc, w których zakochałam się w ciągu ostatniego roku. Fakt, że to się nie stało powinnam chyba potraktować jako dowód na to, że nic się samo […]
Od momentu zakochania się w kuchni wietnamskiej największą frajdę sprawia mi samodzielne robienie deserów che. O ile wystarczy, że wskoczę w metro, żeby zjeść w Warszawie dobre pho czy bun bo nam bo, o tyle w kwestii che mogę liczyć tylko na siebie. W ciągu tej, opornie mijającej, zimy przekonałam się, że w mojej kuchni […]
Banh xeo to przepis wywodzący się z mojej ulubionej części Wietnamu – południa. Tam podaje się je jako duże placki, a jeden zupełnie wystarczy za pełny posiłek. Im dalej na północ, tym naleśniki stają się mniejsze, przybierając rozmiar “na dwa kęsy”. Banh xeo wypełnione są cienkimi paskami wieprzowiny, krewetkami i kiełkami, a jada się je […]
Uwielbiam awokado. Do tej pory jadłam je w różnego rodzaju sałatkach, jako dip czy nawet samo – ale nigdy na słodko. Pobyt w Wietnamie przyzwyczaił mnie jednak do jedzenia w formie deseru różnych dziwnych rzeczy jak chociażby fasola czy kukurydza. Dlatego widok zielonego smoothie, które z lubością pili lokalesi wcale nie dziwił, ale musiało minąć […]
Banh bao to pyszne, delikatnie słodkie bułeczki z mięsnym nadzieniem, które pod wpływem gotowania na parze pęcznieją zwiększając swoją objętość. Widziałam je w wielu azjatyckich krajach, ale spróbowałam po raz pierwszy w Wietnamie. Najłatwiej przygotować je ze specjalnej mąki, którą można kupić w sklepach z azjatycką żywnością. Zawiera ona proszek do pieczenia i sól i […]