Menu ☰

Banh bao – rosnące bułeczki

Banh bao to pyszne, delikatnie słodkie bułeczki z mięsnym nadzieniem, które pod wpływem gotowania na parze pęcznieją zwiększając swoją objętość. Widziałam je w wielu azjatyckich krajach, ale spróbowałam po raz pierwszy w Wietnamie. Najłatwiej przygotować je ze specjalnej mąki, którą można kupić w sklepach z azjatycką żywnością. Zawiera ona proszek do pieczenia i sól i […]

Czytaj więcej

Zamiast owsianki – Che chuoi

Zupełnie przypadkiem stałam się posiadaczką całej paczki perełek tapioki więc znów poruszam się w temacie che, do którego jest ona świetną bazą. Można z niej stworzyć ciepłą, słodką mleczną zupkę, a ma tę przewagę nad kaszami, płatkami i ryżowymi kleikami, że nie miała okazji mi się jeszcze znudzić 🙂

Czytaj więcej

Chlebek bananowy piernikowy

Jest takie ciasto, od którego słodko jest zacząć weekend. Smakuje obłędnie jeszcze ciepłe, ze szklanką zimnego mleka i wypełnia dom rozkosznym zapachem bananów. Plus jest super proste do zrobienia! Ciasto jest trochę zmienioną wersją chlebka bananowego Sophie Dahl.

Czytaj więcej

Lekcja wietnamskiego – Xoi Vo

Jest taka cecha wielu wietnamskich potraw, za którą pokochałam tę kuchnię – klajstrowatość. Od dziecka uwielbiam wszelkie kremy, kaszki i puddingi. Każda miseczka wypełniona kleistą, kremową i na dokładkę ciepłą papką daje mi jakaś wewnętrzną radość i komfort. Dlatego jak Wietnam długi rozglądałam sie na lewo i prawo za wszelkimi odmianami puddingów che, wypieków, klusek […]

Czytaj więcej

Wietnamskie che na polskiej ziemi – che dau xanh

Poszperałam ostatnio w szafkach kuchennych i wśród zapasów poczynionych jeszcze w zeszłym roku w Wólce Kosowskiej znalazłam torbe drobnej, żółtej fasolki mung. Podstawa lub dodatek do wielu wietnamskich smakołyków, którymi zajadałam się bez opamietania i na które nabrałam ostatnio szalonej ochoty! Zawsze wydawało mi sie, że wietnamskie desery to wyższa szkoła jazdy i do tej […]

Czytaj więcej
1 40 41 42 43 44 51