Cień opalenizny na twarzy, solidne zakwasy od pasa w dół i zapas owczych serów w torbie. Pożegnanie lata w Tatrach. Do tego widoki najpiękniejsze, ludzie uśmiechnięci, milion “cześć!” na szlaku, słońce-mgła-wiatr-deszcz, które hartują ciało i głowę. I przestrzeń. Fajnie wyskoczyć z miejskich murów i oglądać przez kilka godzin dziennie tylko tę czystą, naturalną przestrzeń. Z […]
Piękne jak wrzesień, pachnące ziemią, liśćmi i kasztanami, rażące w oczy kolorami optymizmu. Nie umiem już żyć bez dyń. Sprawiają, że robie się ślepa na wady jesieni, a nawet powoli się w niej rozkochuję. Lubie osładzać sobie te pierwsze chłodne wieczory. Lubię dom wypełniony zapachem korzennych przypraw i ciepłem buchającym z piekarnika, lepkie krople bitej […]
Wietnam jest zdecydowanie krajem puddingów chociaż może mało kto patrzy w ten sposób na kokosowe zupy che czy kleiste, ryżowe xoi . Fakt jest taki, że kremowe, lepkie, przynoszące chwilę komfortu i uśmiech po każdym oblizaniu łyzeczki są kwintesencją puddingu. Myślę, że różnorodność właśnie tego rodzaju potraw najbardziej wpłynęła na mój emocjonalny związek z Wietnamiem. […]
Przepis na te małe, aromatyczne kotlety przypomina ten z bun cha, ale został urozmaicony kilkoma składnikami, w tym nadającymi najwięcej aromatu liśćmi kaffiru. Efekt jest taki, że kotleciki są niezwykle świeże i lekko cytrusowe w smaku. Opowieści dopełnia trawa cytrynowa – można użyć mielonej (do kupienia w sklepach azjatyckich i internecie) lub świeżej, która będzie […]
Prosty i szybki sos kokosowy. Wspaniały do ciast, deserów (jak ten pyszny xoi – deser z kleistego, czarnego ryżu lub jaglana szarlotka), kasz, owsianek. W sumie wyjedzenie go saute, prosto z garnka też wydaje się doskonałym pomysłem 🙂