Rozgrzewająca, słodka, korzenna indian masala chai bez czarnej herbaty, krowiego mleka i rafinowanego cukru. Taka wersja jest zdrowsza i równie pyszna co oryginalna. Czerwona herbata pu ehr oczyszcza organizm, pobudza metabolizm wątroby, przyspiesza rozkładanie alkoholu we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi. Mleko roślinne jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego, łagodnym, nie powodujacym tworzenia nadmiernej wilgoci […]
Przypuszczam, że gdyby zapytać Wietnamczyka, jakie jest jego ‘comfort food’ wskazałby tytułowe chao. Pamiętacie kleik ryżowy? Ten z naszego dzieciństwa przypominał raczej szary, mętny klej do tapet. Jakie szczęście mają azjatyckie dzieci, którym rodzice serwują z goła odmienną wersję! Aromatyczną, kipiącą smakami i kolorową od różnorodnych dodatków! Nic dziwnego, że można się nim zajadać w […]
Che kho to umiarkowanie słodki deser, który według tradycji podaję się na nowy rok, czyli wietnamski Tet. Zgodnie z księżycowym kalendarzem święto to wypada w styczniu lub w lutym. Rodzina i goście raczą się che kho by oddać cześć Buddzie, często można je też spotkać jako dar na ołtarzach przodków. Danie można jeśc jako gorący […]
Zdaje się, że nie ma jednego przepisu na che ba ba. Sama jego nazwa zupełnie nie wskazuje na użyte składniki, a zwykle jest to normą w wietnamskim nazewnictwie potraw. Bà ba znaczy Pani Trzy i pewnie deser został kiedyś zrobiony albo sprzedawany przez jakąś cioteczkę “Trzy” (rodziny wietnamskie są wieloosobowe więc często członków się numeruje:)). […]
Czym są banh cuon pisałam niedawno. Pisałam też, że mimo skomplikowanego procesu robienia naleśników da się ogarnać ten temat w domowym zaciszu z użyciem patelni. Całe szczęście, bo uwielbiam te rolki! Łączą w sobie wszystkie pięć smaków, które otwierają się jedne po drugich. Jest łagodna słodycz ryżu, słony, treściwy farsz, który pochrupuje grzybkami mun, kiełki […]