Menu ☰

Banh cuon – ryżowe naleśniki z farszem z wieprzowiny i grzybów mun

Czym są banh cuon pisałam niedawno. Pisałam też, że mimo skomplikowanego procesu robienia naleśników da się ogarnać ten temat w domowym zaciszu z użyciem patelni. Całe szczęście, bo uwielbiam te rolki! Łączą w sobie wszystkie pięć smaków, które otwierają się jedne po drugich. Jest łagodna słodycz ryżu, słony, treściwy farsz, który pochrupuje grzybkami mun, kiełki […]

Czytaj więcej

Śniadanie po wietnamsku – banh cuon

Banh cuon to bardzo delikatne naleśniki z mięsnym farszem. Ciasto przygotowuje się z mąki ryżowej i tapiokowej (można dodać też skrobię ziemniaczaną), a sam proces robienia placków to już wyższa szkoła jazdy. Używa się do tego garnka z mocno naciągniętą (jak na bębnie), bawełnianą tkaniną, na którą wlewa się chochlę ciasta rozprowadzając je cieniutką warstwą. […]

Czytaj więcej

Zupa z dyni z galangalem i liśćmi kafiru

Jesieni z dynią ciąg dalszy. Znowu pomieszałam troche smaków z ulubioną hokkaido i wyszła pyszna, kremowa zupa o cudownym aromacie liści kaffiru i korzenia galangal. Ma konkretny smak, ale jest jednocześnie bardzo łagodna, idealna dla osób, które nie lubią lub nie moga jeść ‘na ostro’.    

Czytaj więcej

Dyniowa jaglanka z jabłkiem, figami i jagodami goji

Jesienne poranki powinny mieć w sobie coś wyjątkowego, co zastąpi brak światła, ciepła i energi płynących z zewnątrz. Powinny smakować jak pierwszy dzień świąt, kiedy niespiesznie podjadamy wigilijne pyszności, owinięci w ciepły koc i nowe skarpety od Mikołaja. Fajnie wstawać teraz choć godzinę wcześniej, żeby mieć chwilę czasu na takie ‘nicnierobienie’. Zaparzyć kawę, wyciągnąć rondel, […]

Czytaj więcej

Goi ga – chrupiąca sałatka z kurczakiem

Chrupiące, lekkie sałatki to istotna część wietnamskiej kuchni schowana nieśmiało za plecami zupy pho, sajgonek i kanapek banh mi. Zdecydowanie warto poeksplorować ten kierunek – w prosty i szybki sposób możemy przygotować dania, które przeniosą nas błyskawicznie do Azji i bardzo zadowolą nasze kubki smakowe. Na pierwszy ogień polecam goi ga – sałatka z białej […]

Czytaj więcej
1 34 35 36 37 38 51