Menu ☰

Pumpkin spice latte

To podobno najpopularniejszy, sieciówkowy napój w okresie jesienno-zimowym. Tylko nie stał nawet koło dyni, a w składzie ma całe mnóstwo cukru i chemii, dzięki którym smakuje najlepiej jak tylko potrafi. Wystarczy odrobina wysiłku, by popijać aromatyczne, dyniowe latte bez żadnych obaw o zdrowie. Jest pyszne, naturalne i wspaniale sprawdza się jako rozgrzewający napój na chłodniejsze poranki.

PRZEPIS

1 łyżka puree z dyni
1 łyżeczka dyniowej przyprawy
pół kubka roślinnego mleka (używam ryżowego)
czarna lub zbożowa kawa przygotowana w ulubiony sposób
syrop ryżowy/miód/syrop klonowy/syrop z agawy do słodzenia

Do niewielkiego garnuszka włóż puree z dyni i wsyp przyprawę. Włącz najmniejszy ogień i podgrzewaj ok. 3 minuty cały czas mieszając by wszystko puściło wyraźny aromat. Dolej mleko, wymieszaj i podgrzewaj dalej aż będzie gorące. Do dużego kubka wlej kawę, dodaj dyniowe mleko (jeśli Twoje puree miało grudki możesz przelać je przez sitko) i posłódź do smaku. Kawę można podawać z warstwą bitej śmietany i posypać cynamonem.

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *