Menu ☰

Bhaji – Indyjska, pyszna przekąska

Pav bhaji ze słodkawym chlebkiem i ziemniaki smażone w pakorze na śniadanie Siedzę sobie w okolicach Arambolu, na północy stanu Goa, nad Oceanem Indyjskim. Właściwie na granicy Goa i stanu Maharasztra.  Szperam w Internecie, żeby dowiedzieć się więcej o moim dzisiejszym, pyszym śniadaniu, i okazuje się, że bhaji, którym się uraczyłam wywodzi się z Maharasztry […]

Czytaj więcej

Bliss balls na Boże Narodzenie

Przekwitające, różowe tulipany, palma w doniczce, azjatyckie aromaty w kuchni. Moje mieszkanie przed świętami gdzie zupełnie nic nie wskazywało na zbliżające się urodziny Jezuska, a ja nie czułam najmniejszej potrzeby ubierania świątecznego drzewka czy pieczenia pierników. Pomyślałam, że być może wyłączając się z tej tradycji na jeden sezon przerwałam coś, co do tej pory dawało […]

Czytaj więcej

Pasztet wegański z grzybów i orzechów włoskich

Swoiskich smaków ciąg dalszy. Po majonezie czas na pasztet – taki dość prosty i szybki, bez pieczenia i bez mięsa. Smakuje grzybami i orzechami włoskimi, kusi lubczykiem. Do smarowania kanapek czy nawet wcinania łyżką ot tak, prosto ze słoika. Posypuje go natką pietruszki lub kiełkami, nakładam kleks musztardy i chrzanu albo wcinam z konopnym gomasio.

Czytaj więcej

Gomasio z ziarnami konopii

Gomasio to japoński, genialny wymysł. Prażony sezam i sól jako posypka do jedzenia – zwykły biały ryż przestaje być zwykły dzięki szczypcie takiego dodatku. Z gomasio można się bawić – biały sezam zastąpic czarnym, albo wymieszać pół na pół z siemieniem lnianym. Zdazyło mi się też trafić u pewnych pieknych duszków z gór na przepyszną […]

Czytaj więcej

Kulki mocy z karobem i pudrem buraczanym (vegan, gf, sf)

Osładzajmy sobie życie. Zdrowo i pysznie. Prosto i pięknie. 15 min, chwila lepienia (cudnego paćkania się w słodkim plastelinowym cieście) i oblizywanie palców. Potem te pyszne kulki znikają szybciej niż się obejrzę i zaczynam wszystko od nowa. Ulubione zdecydowanie!

Czytaj więcej
1 17 18 19 20 21 51