Słodka faza trwa. Pomieszkiwanie u rodziców ma to do siebie, że człowiek wodzony jest na pokuszenie – w szufladzie czekolady, w zamrażarce lody, na blacie kruche babeczki…. Dokonałam pewnych wyborów żywieniowych i jest mi łatwiej z tego rezygnować, bo prostu pewne rzeczy wypadły z mojego menu i cześć!, nie ma się co zastanawiać. Ale chętka […]
Ta zupa zwiastuje słońce, gorące dni, ciepłe wieczory przepełnione zapachem natury w pełnym rozkwicie. Był czas, kiedy nie byłam jej fanką, potem, gdy zachłysnęłam się kuchnia azjatycką, na lata zupełnie wyleciała z mojego menu, ale nigdy nie zapomniała o niej moja mama, która regularnie, co roku serwuje ją w tradycyjnej wersji z gotowanym jajkiem i […]
Szybkie weekendowe łakocie naładowane surową czekoladą. W tej wersji jest troche cukru z tabliczki rozpuszczonej, gorzkiej czekolady, ale jeśli obtoczycie je w gorzkim kakao to będzie zupełnie bezcukrowo.
Przepis, który powstał na wegańską Wigilię, a myślę, że świetnie sprawdzi się wczesną wiosną, może jako odświeżenie wielkanocnego stołu. Dużo w nim zieleni, świeżego, pobudzającego smaku limonki i roztapiającego ostatnie śniegi, rozgrzewającego imbiru. Tradycyjna Medycyna Chińska i Teoria 5 Elementów każdej porze roku przypisuje kolor. Czarny koresponduje z Zimą czyli Elementem Wody, a organem jaki […]