Wyjadanie palcem wprost ze słoika słodkiej, lepkiej czekoladowo-orzechowej pasty. Coś w tym jest, prawda? Takie “mmmmmmm….”. Dom, opieka, ciepło, bezpieczeństwo. Troche rozpusty. Nie kupię już Nutelli, to nie jest coś czym chce karmić ciało, ale dusza czasem woła o ten smak. No to niech ma i je ile chce!
Moje śniadanie musi być ciepłe, pachnące i takie, że kubki smakowe wariują na samą o niem myśl i jestem przekupiona do wstania z łóżka w szary, deszczowy poranek. Ta owsianka to jest materializacja marzenia o misce idealnego comfort-food. Prosta, rozgrzewająca, miękka i łagodna, ale potrafi też walnąć w podniebienie kwaśnym, czarnym jak noc smakiem porzeczek. […]
Sezon gna. Wiosna nie zakwitła, wiosna wybuchła, uniosła nas falą rozgrzanych do czerwoności smaków i aromatów. Bzy, akacje, szczaw, rabarbar, szparagi, truskawki, piwonie, maliny, czereśnie – trudno się połapać co się pojawia, a co już kończy, chęć wąchania, smakowania, nacieszenia się tym bogactwem nie dogania rozpędzonej przyrody. Było – minęło. Wychodzę na trawnik jak na […]
Wydawałoby się, że nie ma powodu by owocowe smoothie nie było wegańskie, ale jeśli wyskoczycie na wycieczkę do Wietnamu nie spodziewajcie się diety przyjaznej dla nie-zjadaczy mięsa czy nabiału. Przepyszne, kolorowe koktajle sinh to, które znajdziecie niemal na każdym rogu, szczególnie na słonecznym południu kraju, są takie słodziutkie i kremowe dzięki lejącemu się gęstą strugą szczegółowi […]
Jeszcze zanim zrozumiałam, że lody to nie jest jedzenie dla mnie, na długo przed tym jak odstawiłam nabiał, nie było lepszego deseru na świecie niż ciepłe crumble z gałką waniliowych grycanów. Wtedy na mące pszennej, z masłem i cukrem, dziś w zupełnie innej wersji, takiej która nadal jest rozpustą, a przy okazji służy zdrowiu. […]