Menu ☰

Karmelizowane banany i cynamonowa quinoa

Owsianki, jaglanki, puddingi, polenta – kocham! Nie ma lepszego śniadania, po prostu nie ma. Naleśniki czasem – ok, jajka na miękko – też ok, ale codziennie budzę się z myślą jaka owsianka, z jakimi owocami i dodatkami wypełni mój brzuch. Mam swoje ukochane klasyki, proste, 2-3 składnikowe poranne miski, ale mam też takich bardziej „niedzielnych” ulubieńców, na leniwy poranek, który sącze razem z przyprawioną goździkami kawą.

Może macie ochotę osłodzić sobie poranek poniedziałkowy, przygotowanie tego talerza pyszności zajmie Wam nie więcej niż 20 minut!

PRZEPIS

Na śniadanie dla 2 osób:

2 banany

2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego

3 łyżeczki syropu klonowego

150 g białej komosy ryżowej (quinoa)

300 ml wody

1 laska cynamonu

1 łyżeczka cynamonu w proszku

szczypta soli

odrobina esencji waniliowej (opcjonalnie)

  1. Quinoa, wypłucz, umieśc w garnku z wodą i laską cynamonu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok 15-18 minut)
  2. Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół.
  3. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj 1 łyżeczkę syropu klonowego, wymieszaj i ułóż banany płaską stroną do dna patelni, z wierzchu polej 2gą łyżeczką syropu klonowego.
  4. Smaż na średnim ogniu ok 5 m, delikatnie przewróć i podgrzewaj jeszcze ok 3 minuty, rozłóż na 2 talerzach.
  5. Na patelnię po bananach przełóż ugotowaną quinoa (wyjmij laske cynamonu), dodaj 1 łyżeczkę cynamonu w proszku i 1 łyżeczkę syropu klonowego, podgrzewaj 1 minutę, mieszając, tak by pochłonęła aromaty i smaczki z patelni.
  6. Ułóż komosę na bananach, podawaj z jogurtem kokosowym i kleksem tego obłędnego sosu z surowym kakao lub ulubionym dżemem (w sezonie kwaśny dżem z porzeczek i chia będzie w sam raz!).

 

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *