Menu ☰

Mi quang – przysmak (?) z Da Nang


Mi quang

Mi quang to danie charakterystyczne dla prowincji Quang Nam i Da Nang w północno-centralnym Wietnamie. W małej miseczce miesza się wiele tekstur i smaków – żółty, zabarwiony kurkumą makaron, świeże zioła (mięta, bazylia, kolendra, sałata), kawałki wieprzowiny, orzeszki ziemne, ryżowy krakers, kiełki, jajko. Całość zalana jest odrobiną łagodnego rosołu. Czytałam sporo wpisów zachwalających to danie, a i sam skład zapowiadał niezłe doznania smakowe. Niestety, potrawa przyniosła spore rozczarowanie. Przede wszystkim, zabarwiona na żółto-pomarańczowy kolor, wyglądała bardzo nieapetycznie. Okazała się również zimna (o ile wiem, powinna być jedzona na ciepło) i zupełnie mdła w smaku. Do mi quang podana była połówka cytryny, a na stole znajdowało się sporo przypraw, którymi obficie polewałam makaron próbując podkręcić jego smak, ale nie przyniosło to oczekiwanych efektów. Porcja była niewielka, a ja bardzo głodna wiec zjadłam wszystko, ale bez zamiaru powtórzenia tego doswiadczenia kulinarnego. Za porcję zapłaciłam 18,000 VND (ok. 3 PLN).