Zjadłam właśnie tak satysfakcjonującą, prosta, wiosenną kolację, że mimo braku przepięknych zdjęć – ten wpis musi się tu raz dwa pojawić. Lepiej „tylko” dobrze, niż wcale (tu oczko dla perfekcjonistki we mnie i każdej, która to czyta ;)). W centrum jest królowa kapusta – superfood z polskiej kuchni. Tu młoda, wiosenna, przyjemnie karbowana, mniam! Co […]
Wg. TMC Zima to czas YIN, pierwiastka żeńskiego, energii przyjmowania, trwania, nocy, mroku, głębin. To pierwiastek, który chcemy teraz zasilać i dawać mu miejsce – zarówno poprzez uznanie w naszym stylu życia tego naturalnego rytmu kierującego nas do zatrzymania, wglądów, spotkań z tym co skrywa nasz mrok jak i poprzez odżywianie. Odżywiając Yin odżywiamy nasz […]
Kompot, który gotuję całą jesień i zimę. Jest cudowny dla kobiet – ogrzewa, wspiera odporność, wzmacnia trawienie i wpływa na budowanie Krwi oraz Cennych Płynów Ciała, dzięki którym płynie kobieca moc i energia. Taki kompot zasila YIN, pierwiastek żeński, a jesień i Zima to jego czas i czas by go odżywiać.
To jest ciacho-samograj! Jeden z łatwiejszych i bardziej satysfakcjonujących przepisów, jakie znam. Wychodzi z mąką ryżową, owsianą, możesz użyć oczywiście pszennej albo spróbować z jaglaną czy gryczaną – każda powinna się sprawdzić bo głównym „czynnikiem spajającym” są jaja. W ogóle ten jabłecznik wyglada trochę jak hiszpańska jajeczno ziemniaczana tortilla de patatas, tylko że z jabłkami. […]
Kitcheri jest lekkostrawne, oczyszczające (po przejedzeniu, alkoholu, kiedy czujesz, że za dużo kawy, cukru i w ogóle wszystkiego). Jest kojące dla brzucha i całego systemu trawiennego, będzie super jedzeniem na czas przeziębień jesiennych i zimowych czy wychodzenia z choroby.