Menu ☰

Lekka kolacja z młodej kapusty i jaj na miękko

Zjadłam właśnie tak satysfakcjonującą, prosta, wiosenną kolację, że mimo braku przepięknych zdjęć – ten wpis musi się tu raz dwa pojawić. Lepiej „tylko” dobrze, niż wcale (tu oczko dla perfekcjonistki we mnie i każdej, która to czyta ;)).

W centrum jest królowa kapusta – superfood z polskiej kuchni. Tu młoda, wiosenna, przyjemnie karbowana, mniam!

Co TMC mówi o składnikach kolacji?
Kapusta jest super w naszej diecie, TMC widzi w niej termikę neutralną, czyli taką, która powinna byc podstawą naszego menu. Ma smak słodki i ostry jednocześnie – działa zatem nawilżająco (smak słodki) a przy okazji porusza zastój, pomaga płynąć naszej życiowej energii Qi (smak ostry).

Ufam, że dobrze podziała na mój „gorący” Żołądek  (co objawia się u mnie zgagą, tym nieprzyjemnym pieczeniem za mostkiem) – jej neutralność, umiejętność wyprowadzania gorąca i nawilżenia jednocześnie połączone z tym, że oddziałuje ona m.in na Żołądek właśnie (poza tym na Płuca – czyli pomoże przy np. suchym kaszlu + na Jelito Grupe – czyli nawilży je i pomoże poruszyć, jeśli jest tam jakiś zastój) powinny koić takie objawy.

Poza tym odżywcze, wiejskie jaja na miękko – płynne żółtko to jest cudo, nie bójcie się jaj! Budują Krew, odżywiaja Esencję Nerek, tzw. Jing (dodaja nam mocy, witalności, długowieczności!), odżywiają aspekt Yin (ten, który równoważy dynamikę życia, stres, złość, frustrację – takie jakości, które mieszczą się w aspekcie Yang).

No dobra, do roboty i smacznego!

porcja na 2 osoby

4 garści poszatkowanej młodej kapusty
2 garści liści rukoli
4 wiejskie, kurze jaja
10 orzechów włoskich (uprazonych)
2 łyżeczki masła (płaskie)
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
sól i pieprz do smaku
kilka kropli cytryny
do posypania: gomasio i świeży tymianek

Na dużą patelnię wlej wodę, tak by pokryła dno i rozgrzej. Wrzuć kapustę, dodaj kumin, szczyptę soli i przykryj pokrywką, duś na małym ogniu min. 15 min. WAŻNE: sprawdź co kilka minut czy woda nie wyparowała, w miarę potrzeby dolej.
Dosmacz jeszcze solą, pieprzem, dodaj masło póki jest ciepła, żeby się ładnie rozpuściło.

Ugotuj jajka na miękko – podaje czas dla jajek wyjętych z lodówki: w małym garnuszku zalej je zimną wodą, przykryj pokrywka i wstaw na średni ogień, jak tylko zaczną się gotowac odmierz 3 minuty i zdejmij z ognia. Odlej wrzatek, przelej porządnie zimną wodą, żeby zatrzymac proces gotowania, obtłucz skorupkę o blat/zlew i zostaw w wodzie na chwilę, to ułatwi obieranie.

Rukolę posiekaj, orzechy pokrusz na mniejsze kawałki.
Na talerzu ułóż kapustę, obok rukolę, na tym obrane jaja. Posyp orzechami, tymiankiem, gomasio, skrop kilkoma kroplami oliwy.
Et voila!
Smacznego!

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *