Menu ☰

Dyniowe, korzenne gorące kakao

Zakopuje się pod kocem. Wychodzę tylko gdy muszę, robię to co muszę, a jak nie muszę – to nie robię. Troche straszno, bo to całkiem dla mnie nowe.
Daje mi duuużo czasu na bycie ze sobą sama, bez ludzi, używek, rozpraszaczy. Za to z nowymi emocjami, obserwacją moich słabości, a nade wszystko lenia, który we mnie mieszka, a którego w końcu nie mam ochoty krytykować, co więcej chcę dać mu prawo troche porządzić w moim królestwie.
Zobaczę co będzie, przecież świat od tego chyba się nie rozpadnie. Kupiłam abonament netflixowy, wyczyściłam plan zajęć na kilka tygodni i wyruszam w podróż z tym pasażerem, który wyraźnie nie ma ochoty na wiele, ale to na co ma ochotę wydaje się całkiem przyjemne. Na pewno bardzo często ma ochotę na kakao, o tak! Więc się rozpieszczamy. I tego Wam życzę, dzieląc się naszym nowym, ulubionym przepisem!

 

PRZEPIS
1 PORCJA DOSKONAŁEGO KAKAO

1 czubata łyżka puree z dyni
1 łyżeczka przyprawy do dyni
150 ml mleka roślinnego (owsiane sprawdza się super)
100 ml wody
3 łyżeczki gorzkiego, dobrego kakao
2 łyżeczki syropu klonowego lub daktylowego

W niedużym garnuszku podgrzej puree z dyni z przyprawą korzenną na małym ogniu, mieszając prawie cały czas. Po 1-2 minutach uwolni się aromat dyni i przypraw, dolej wtedy mleko i wodę, wymieszaj i podgrzewaj na niedużym ogniu. Dodaj kakao i syrop klonowy, wymieszaj najlepiej trzepaczką. Gdy kakao będzie ciepłe zdejmij z ognia i przelej przez sitko by było gładkie (puree dyniowe potrafi mieć kawałeczki dyni, które zostaną na sitku). Tak przygotowane kakao jest korzenne, dyniowe, gęste i łagodnie słodkie. Smacznego!

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *