Menu ☰

Curry z dynią i soczewicą

Mój ulubiony, jesienny obiad ‘na szybko’. Ze składników, które zawsze mam w kuchni – zapasy czerwonej soczewicy i mleka kokosowego uzupełniam regularnie, przyprawy i pasta curry są w ciągłym użyciu, a dynia hokkaido to podstawa większośći moich posiłków o tej porze roku. Nic nie trzeba wcześniej namaczać, przygotowywać, wszystko robi sie prawie samo na dużej patelni lub w woku z przykrywką.

 

PRZEPIS

Składniki na 3-4 porcje:

300 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę (1,5 x 1,5 cm)
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1-1,5 szklanka mleka kokosowego (Arroy-D)
1-2 szklanki wody
1 łyżka żółtej pasty curry
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kozieradki
0,5 łyżeczki przyprawy curry
0,5 łyżeczki kurkumy
sól i sos sojowy do smaku
2 łyżki oleju kokosowego

Na patelni rozgrzewamy na niedużym płomieniu olej, wrzucamy przyprawy i podsmażamy 1 minutę mieszając delikatnie. Dolewamy 0,5 szklanki mleka kokosowego, mieszamy – gdy bulgocze wrzucamy pokrojoną dynię, dolewamy 1 szklankę wody, mieszamy i przykrywamy patelnię. Pastę chili rozprowadzamy w 0,5 szlanki wody (będzie łatwiej, jeśli użyjemy ciepłej wody). Soczewicę przepłukujemy pod zimną wodą i po ok. 5 minutach dorzucamy wraz z pastą do dyni. Dolewamy resztę mleka, mieszamy, pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem. Dusimy ok. 15-20 minut aż dynia i soczewica będą miekkie (dynia nie powinna się rozpadać). W trakcie gotowania warzywa będą chłonęły płyny dlatego zaglądamy, mieszamy i dolewamy wodę i mleko kokosowe w razie potrzeby. Przyprawiamy solą i sosem sojowym do smaku. Ta propozycja jest dość łagodna, jeśli wolicie mocniejsze smaki użyjcie więcej pasty curry, lub zamiast żółtej wykorzystajcie czerwoną, która jest ostrzejsza. To danie najlepiej smakuje z białym, jaśminowym ryżem, ale często jem je samodzielnie. Uwielbiam też posypać je świeżą kolendrą. Smacznego!

Tagi: , , , , , , , ,