Menu ☰

Kleiste przyjemności

Jest coś błogiego w jedzeniu rękoma, w ogóle w kontakcie dłoni i pożywienia. Ugniatanie, rozrywanie, zlizywanie lepkich smaków przyklejających się do skóry i ściekających po palcach. Cudownie jest konsumować wszystkimi zmysłami!
Mam tu w Wietnamie taką swoją małą przyjemność – uwielbiam rozkozować się porcją xoi, kleistego ryżu, odrywając małe kawałeczki i formując w palcach w kulki niemal jednolitego ciasta. Może robiliście tak za dzieciaka z wnętrzem świeżych kajzerek i chleba! To jest właśnie taki mój powrót do ulubionej formy zajadania się ciepłym, pachnącym pieczywem.
Xoi przygotowuje się z kleistej odmiany ryżu, czyli nếp cẩm. Krótkie ziarna namacza się i gotuje na parze do uzyskania kleistej i zarazem jędrnej konsystencji. Smaki, kolory, sposoby podania są tak przeróżne, że mimo iż wiele z nich już zjadłam i przygotowałam w domu, ciagle odkrywam nowe! Porcje xoi są zwykle nieduże i tanie (10-20.000 vnd), sprzedawane o poranku w pobliżu szkół i przedszkoli czy wieczorami przy ruchliwych ulicach. Mimo, że często wiele je różni to zawsze kupując xoi możecie być pewni, że będzie miał tę charakterystyczną fakturę, która sprawia, że każdy kęs przeżuwa się długo, z rozkoszą wyciskając z niego wszystkie smaki.

 



Xoi Cha/ad.: 1 Xuân La, Tây Hồ, Hà Nội/20.000 vnd

Otwarte w ciągu dnia. Miejsce serwuje też banh cuon więc na stole zawsze jest koszyk świeżych ziół, które uwielbiam dodawac do każdej potrawy. Tej porcji xoi towarzyszą mięsne pulpety i przed wszystkim masa smakowitego sosu!

 


Xoi ga/3 chi em/Dang Thai Mai, Tay Ho, Hanoi/35.000 vnd
Najdroższe xoi z tego zestawienia, ale warte swojej ceny. Serwowane ze spora ilością delikatnego mięsa z kurczaka, grzybami i posypką z chrupiących szalotek. Na życzenie dostaniecie dodatkowe zioła.

 


Xoi dua/przed wejściem do przedszkola, 52-54 Hang Giay, Hoan Kiem, Hanoi/10.000 vndPyszne xoi z gazety z mlekiem kokosowym, wiórkami kokosowymi i ziarenkami sezamu. Tylko w porze śniadaniowej.


Xoi thit/Xoi Lui/przed wejściem do przedszkola, 52-54 Hang Giay, Hoan Kiem, Hanoi/10-20.000 vnd
Wieczorem w tym samym miejscu co powyżej starsza pani otwiera stoisko z xoi serwowanym z różnymi rodzajami mięs, gotowanym jajkiem i chrupiącą, marynowaną zieloną papają, którą serwuje się w osobnej miseczce.

Xoi thit/Xoi Xiu/Yen Phu, Tay Ho, Hanoi/10-20.000 vnd

Zawsze tłoczno i smacznie. Wybieram dodatki do mojeje porcji kleistego ryzu wskazując palcem na to, co przyciągnie moje oko, a jest z czego wybierać! Smazone jajko (trung ram), mięsne pulpeciki (cha), kiełbaski (xia xich), suszone mięso wieprzowe w wiórkach (ruong), pasztet i jeszcze kilka innych. Na stole stoi zawsze duzy pojemnik pełen marynowanej papai i marchewki, z którego chojnie sobie nakładam.

Otwarte od wczesnego ranka do lunchu i od wczesnego do późnego wieczora.

Xoi gac, xoi ngo/ad.: Au co, next to 124 Au Co lane, Tay Ho, Hanoi/10.000 vnd
Ta kucharka sprzedaje swoje xoi przycupnięta przy samej uliczce od wczesnego ranaka aż wszystko zniknie z wielkich, plastikowych misek. Ma 5 rodzajów kleistego ryżu – do tej pory spróbowałam słodkiej wariacji barwionej na czerwono owocem gac i xoi z kleistą, wietnamską kukurydzą ngo z dodatkiem smazonej szalotki i fasolki mung. Pycha!