Menu ☰

Idli sambar – pyszne poduszeczki z ryżu

Siadam w zakurzonym, ciemnym barze-dziupli tuż obok głównego wejścia na plażę w Arambolu. Zwykle hałaśliwe od pisku klaksonów miejsce, przed ósmą rano zaskakuje ciszą i spokojem zmąconymi tylko szuraniem słomianej miotły o wyschniętą ziemię oraz sporadycznymi odgłosami pokasłującego za ścianką z dykty staruszka. Zamawiam polecane przez przyjaciółkę, tajemnicze idli sambar i czekam obserwując rude tumany kurzu spowijające ławy, stoły oraz mnie.

 

Po mniej niż trzech minutach pojawia się przede mną metalowa tacka z pięcioma białymi placuszkami i dwoma kleksami kolorowych sosów.
Miękkie poduszeczki ze sfermentowanego ryżu i czarnej, łuskanej soczewicy rozpływają się w ustach.

Jestem zachwycona i pierwsze dwa idli zjadam saute – delikatny smak, lekko kwaśny od fermentacji, złamany słonym i łagodną słodyczą ryżu nie wymaga żadnych dodatków! Tak mi się przynajmniej wydaje dopóki nie unużam ich w kremowo zielonkawym sosie z kokosa i kolendry – ta mieszanka wzmocniona nutką chili przenosi moje kubki smakowe w nowy wymiar. Do ostatniej kropelki wyjadam też drugi, ostrzejszy sos – sambar, czyszcząc ryżowymi chlebkami ostatnie czerwone smugi na mojej tacce. Od tej pory obowiązkowo zatrzymuje się na idly kiedy tylko wypatrzę je na swojej drodze i wam polecam to samo, jeśli gdziekolwiek macie szansę ich spróbować. To jest napakowane odżywczymi składnikami cudo!

Wszystkie powyższe smakołyki zjecie w “kokosowej budce” Rutika przy głównym wejściu na Arambol Beach. Idli sambar kosztuje 50 inr (0,7$), leciutkie, ryżowe pohe – 30 inr, masala chai – 10 inr i ostatnia śniadaniowa pozycja – kokosowy naleśnik z jaggery, słodką mieszanką cukru trzcinowego, soku palmowego i daktyli – 50 inr. Ogromną popularnością cieszy się tutejsze thali, serwowane na lunch i kolację. Veg thali kosztuje 100 inr i serwowane jest z 5cioma różnymi sosami,ryżem i 2 plackami ciapatti. Niczym nie ustępuje mu kurczakowe thali za 150 inr. W menu jest też obłędna cashew kaorma (130 inr) i ponoć równie znakomity veg bryiani (130 inr), którego nie zdążyłam spróbować.

Kolejna warta polecenia lokalna jadłodajnia w Arambolu. Tę znajdziecie przy Querim–Arambol–Agarwada Road, zaraz obok optyka, blisko skrzyżowania z drogą prowadząco do Arambol Beach. W regularnym menu jest tu znakomita masala dosa (50 inr) i veg thali (90 inr) a wieczorami na kredowej tabliczce wystawiane są aktualnie dostępne smakołyki. Trafiłam akurat na wieczór z idli, kosztowało 40 inr i było niezawodne!

 

Tagi: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *