Menu ☰

Sałatka z czarnego ryżu i czarnej fasoli

Przepis, który powstał na wegańską Wigilię, a myślę, że świetnie sprawdzi się wczesną wiosną, może jako odświeżenie wielkanocnego stołu. Dużo w nim zieleni, świeżego, pobudzającego smaku limonki i roztapiającego ostatnie śniegi, rozgrzewającego imbiru.

Tradycyjna Medycyna Chińska i Teoria 5 Elementów każdej porze roku przypisuje kolor. Czarny koresponduje z Zimą czyli Elementem Wody, a organem jaki odżywiamy pożywieniem o tym kolorze są Nerki. Nerki nazywane są “korzeniami życia” i przechowują naszą Esencję – przedurodzeniową, którą otrzymaliśmy od naszych rodziców w momencie poczęcia oraz pourodzeniową, którą tworzymy z pokarmów, napojów i powietrza by uzupełnić tę pierwszą. Zdrowie Nerek to podstawa zdrowia całego systemu odpornościowego, coś co odczuwamy jako Witalność, co realizuje się w silnej woli, braku lęków i poczuciu własnej wartości. Niestety to co współcześnie stało się naszą codziennością – stres, pośpiech, uleganie manipulacji strachem, nadużywanie kawy i energetyków (nie biorą energii znikąd – biorą ja na kredyt z naszej Esencji), nadmierny wysiłek fizyczny i duży udiał wychładzającego nas pożywienia o każdej porze roku (nabiał, pieczywo, surowe owoce i warzywa, kawa, czarna i zielona herbata, słodycze) osłabiaja właśnie źródło naszego zdrowia – Nerki.

Dlatego ten przepis potraktujcie jako alternatywę dla wiosennych sałatek, jako pokarm, który dobrze smakuje, a przy okazji leczy, zasilając nasze “korzenie”.

 

PRZEPIS

Składniki na dużą michę = kilka procji
2 szkl. czarnego, kleistego ryżu (nep cam)
1 szkl. czarnej fasoli (suchej) + 2 plastry imbiru
0,5 szkl. sezamu uprażonego chwilę na gorącej patelni
0,5 szkl. kiełków mung
pęczek natki kolendry

sos
2 cm kawałek imbiru (obrany i utarty)
skórka i sok z 1 limonki (sparzonej przed otarciem skórki)
1 czerwone chili bez pestek, drobno posiekane
2 łyżki syropu klonowego (może być z agawy)
2 łyżki sosu sojowego tamari (możesz użyć też zwykłego)
1 łyżka oleju ryżowego (lub innego o neutralnym smaku)
4 łyżki wody

Wykonanie:

Ryż i fasolę opłucz, umieśc w osobnych naczyniach i zalej chłodną woda. Odstaw do namoczenia na kilka godzin, fasolę najlepiej na noc. Odlej wodę z fasoli, przełóż do garnka i zalej świeżą wodą niewiele ponad poziom ziaren (ok. 4 szkl.). Dodaj imbir i zagotuj na większym ogniu, następnie gotuj ok. 10 min bez przykrycia usuwając ewentualne szumowiny. Po tym czasie zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i niech się gotuje ok 40-50 min, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odlej wodę z ryżu, przełóż do garnka, zalej 4 szkl. zimnej wody i szybko zagotuj, następnie zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem ok 30 min aż ryż wchłonie wodę. Jeśli będzie już gotowy, a troche wody z gotowania zostanie – możesz ją wypić, jako ciepły, gęsty, odżywiający Nerki napar.Ostudź ryż i fasolę (przyspieszysz proces studzenia wstawiając garnki do zlewu z zimną wodą, ale jak Ci sie nie spieszy niech sobie spokojnie stygną bez zużywania nadmiaru wody), przełóż do dużej miski. Połącz wszystkie składniki sosu, dodaj do ryżu i fasoli i dokładnie wymieszaj. Dodaj porwaną kolendrę, kiełki i ponownie przemieszaj. Na końcu posyp prażonym sezamem. Smacznego!