Menu ☰

Wegański obiad w Chay Saigon Vegan

image
Pierwszy raz wylądowałam w Saigon Vegan ponad 3 lata temu podróżując po Wietnamie z moim wege przyjacielem. Wtedy w życiu nie wpadłabym na pomysł, żeby stołować się w takim miejscu gdyby nie on. Zrobiliśmy sobie tu ucztę na dzień przed wyjazdem z Wietnamu i muszę przyznać, że stosunek jakości jedzenia do ceny był doskonały. Płaciliśmy nieco więcej niż na ulicy, na co ciut zgrzytałam zębami, ale doświadczenie było warte wydania tych dodatkowych paru $.
Przypomniałam sobie o tym miejscu odwiedzając Sajgon w ostatnich dniach i z radością znalazłam je zupełnie nie zmienione, ponadto otwarte podczas świąteczno-noworocznych dni. Atrakcyjność Saigon Vegan jest obecnie tym większa, że ceny pozostały na tym samym poziomie, czego nie można powiedzieć o streetfoodzie w mieście Ho Chi Minh’a. Wege obiad kosztuje teraz mniej więcej tyle co jedzenie na ulicy – porównuje z cenami popularniejszych dzielnic (Quan 1, Quan 3, Quan 5), bo oczywiście nic nie przebije taniutkiego streetfoodu w dalszych rejonach miasta, ale mało kto się tam zapędza.

image

Menu jest spore, ale nie na tyle by obawiać się o świeżość produktów. Możecie wybierać spośród popularnych, chrupiących rollsów – na moim talerzu wylądowały goi cuon i bi cuon, oba bez grama mięsa, serwowane z 2 sosami – ostrym rybnym i łagodniejszym – orzechowym. Jest tu spora lista zup, ja zaserwowałam sobie jedną z moich ulubionych, którą zdecydowanie zbyt rzadko zamawiam – słodko-kwaśną canh chua. Wybrałam michę wypełnioną pędami bambusa, kawałkami delikatnego tofu i cząstkami pomidora (canh chua mang). Pycha! Więcej nie dałam rady zmieścić tym razem, ale z poprzedniej wizyty pamiętam rewelacyjne sałatki i makarony więc spokojnie mogę je również polecić. Lokal zdecydowanie popularny, wieczorami może być trudno o miejsce.

image

Dużym plusem jest naturalny wystrój i drewniane stoliki, przez co nie ma wrażenia, że siedzi się w jakimś sztucznym, muzealnym wnętrzu. Co do rachunku – zapłaciłam niecałe 100.000 vnd za zupę (50.000), 2 rollsy (18.000) i napój z imbiru i kumkwatów (28.000).

Quan Chay Saigon Vegan, 378/3 Vo Van Tan, Quan 3, HCMC, 8am-10pm