Menu ☰

Mazurek różano-kajmakowy, bez cukru i glutenu

Mazurki…. nie ma bez nich Wielkanocy. Od 2-3 lat nie ma wielkanocy bez moich prób (i błędów;)) w wydaniu wegańsko-bezglutenowym 🙂 W tym roku zabawiłam się w kajmak i róże (ekspresowa różana marmolada jest super!) na gryczanym spodzie i bardzo mi się ten zestaw smaków podoba.

Spróbujcie, może ten mazurek będzie alternatywą dla klasycznych wielkanocnych łakoci.

PRZEPIS

Na 1 większy, lub 2 mniejsze mazurki

Na ciasto:

250 g mąki gryczanej niepalonej
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 jajo z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia zalana 2 łyżkami wody i odstawiona na kilka minut)
125 g oleju kokosowego (o stałej konsystencji)
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka melasy

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj mąke, skórkę i ksylitol.
  3. Dodaj olej kokosowy i zacznij zagniatac ciasto rozcierając je w dłoniach.
  4. W połowie zagniatania dodaj siemię lniane i melasę i szybko dokończ robotę zbierając ciasto w kulkę.
  5. Średniej wielkości formę wyłóż papierem do pieczenia i wylepiaj ciastem, tak by miało kilka mm to 1 centymetra grubości. Brzegi ciasta zrób nieco wyższe.
  6. Piecz ok 20-25 min, wyjmij z piekarnika i ostudź.

Na polewę kajmakową:

300 ml mleka kokosowego
4 łyżki ksylitolu
100 ml syropu klonowego
szczypta soli

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w garnuszku i podgrzewaj na średnim ogniu.
  2. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok 2h mieszając co jakiś czas i coraz częściej bliżej końca, gdy masa zacznie gęstnieć.

Na szybki dżem różany:

12 suszonych śliwek
100 ml wody różanej

  1. Zalej śliwki wodą różaną i odstaw na 20 min (lub więcej).
  2. Zblenduj na gładką marmoladę

Ostudzone mazurki posmaruj marmoladą i warstwą kajmaku. Udekoruj bakaliami lub płatkami suszonych kwiatów. Kruche ciasto jest dość delikatne więc uważaj by się nie połamało w trakcie przenoszenia.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *