Menu ☰

Dyniowa jaglanka z jabłkiem, figami i jagodami goji

Jesienne poranki powinny mieć w sobie coś wyjątkowego, co zastąpi brak światła, ciepła i energi płynących z zewnątrz. Powinny smakować jak pierwszy dzień świąt, kiedy niespiesznie podjadamy wigilijne pyszności, owinięci w ciepły koc i nowe skarpety od Mikołaja. Fajnie wstawać teraz choć godzinę wcześniej, żeby mieć chwilę czasu na takie ‘nicnierobienie’. Zaparzyć kawę, wyciągnąć rondel, kilka przypraw, bakalii i zrobić sobie naprawdę dobre, pachnące śniadanie.

PRZEPIS

Składniki na 1 porcję:
3 łyżki płatków jaglanych
1 czubata łyżeczka korzennej przyprawy do dyni
½ szklanki wody
¼ szklanki mleka roślinnego
3 łyżeczki puree z dyni
1 małe jabłko starte na tarce razem ze skórką
1 łyżka jagód goji
3 drobno pokrojone daktyle
2 drobno pokrojone figi
7-8 migdałów, posiekanych i uprażonych przez 3 minuty na gorącej patelni
mała łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka syropu ryżowego (opcjonalnie)

Wrzuć płatki jaglane i przyprawę do dyni na dno garnka, postaw na najmniejszym gazie i praż 2-3 minuty często mieszając. Zalej wodą i pozwól gotować się na niewielkim ogniu ok 3 minuty (mieszaj aby płatki się nie przypaliły). Dodaj bakalie (oprócz migdałów), puree z dyni, jabłko i mleko, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze krótką chwilę. Przełóż do miski, na wierzch nałóż olej kokosowy (roztopi się pod wpływem ciepła) i posyp uprażonymi migdałami. Jaglanka będzie słodka dzięki owocom i bakaliom, ale można dodać do niej łyżkę syropu ryżowego. Równie dobrze sprawdzą się tutaj płatki owsiane, trzeba wtedy tylko wydłużyć odrobinę czas gotowania.

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *