Menu ☰

Czekoladowe kulki mocy z młodym jęczmieniem

Krótko i zwięźle – prosta droga do rozkoszy. Słodko, zdrowo i bez wyrzutów sumienia. Kilka składników, blender/robot kuchenny a potem lepienie kulek – jak tych z plasteliny, za dzieciaka. 30 minut do planety 'Czekoladowe Szczęście’.

 

PRZEPIS

Na kilkanaście bliss balls użyjcie:
0,5 szkl. ulubionych orzechów (zwykle mieszam: laskowe, ziemne i pestki slonecznika lub pestki dyni, wloskie i nerkowce)
0,5 szkl. surowych, kruszonych ziaren kakao (do kupienia w necie bez problemu, w bio/eko sklepach też raczej od ręki; jeśli niedostępne zastąpcie 2-3 kopiastymi łyżkami dobrej jakości gorzkiego kakao)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki młodego jęczmienia w proszku
2 łyżki rodzynek
12 daktyli
2 łyżki jagód goji (opcjonalnie)
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
2 łyżki mleka kokosowego

Podpraż orzechy i pestki na gorącej patelni przez kilka minut, na najmniejszym gazie (większe orzechy osobno, drobne pestki osobno). Ostudź, wrzuć do miksera i miksuj kilka chwil aż się rozdrobnią. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj (robiąc przerwy jeśli trzeba) aż powstanie stała, dość gładka masa (pozostaną w niej drobne grudki ziaren kakao). Jeśli uznasz, że masa jest zbyt zbita – dodaj trochę mleka roślinnego. Ulep kulki – wielkość to Twój wybór. Wstaw na min. 20 minut do lodówki, a przed podaniem obtaczaj w kakao, proszku z młodego jęczmienia lub karobie. Najlepiej smakują schłodzone, prosto z lodówki! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *