Menu ☰

Mamine przepisy: botwinka w wersji wegańskiej

Ta zupa zwiastuje słońce, gorące dni, ciepłe wieczory przepełnione zapachem natury w pełnym rozkwicie. Był czas, kiedy nie byłam jej fanką, potem, gdy zachłysnęłam się kuchnia azjatycką, na lata zupełnie wyleciała z mojego menu, ale nigdy nie zapomniała o niej moja mama, która regularnie, co roku serwuje ją w tradycyjnej wersji z gotowanym jajkiem i posypanymi koperkiem ziemniakami na osobnym talerzyku. I nawet teraz, jak to pisze, moje ślinianki zaczynaja pracować intensywniej na sama myśl o tym, jak to jest pyszne! Myślę, że teraz “Botwinka” jest jedną z moich ulubionych zup – słodki smak buraków przełamany kwaśna cytryną (ew. śmietaną), świeżość, lekkość i do tego, w mojej beznabiałowej wariacji maminej klasyki – odrobiną zaskakująco tu pasującego kokosowego mleka (Mamuś – nie miałaś racji, że bez śmietany to nie będzie to, jest, na szczęście, przepysznie!). Do zrobienia zupy potrzebne nam młodziutkie buraki ćwikłowe z łodygami i liśćmi czyli tzw. botwina. Na bazarkach jest ich teraz pełno i będzie jeszcze do połowy lata, więc jeśli jeszcze się zastanawiacie co dziś zjeść – odpalajcie botwinkowy sezon!

 

PRZEPIS

Na ok. 2,5l zupy
3 pęczki (zwykle są nieduże, jak traficie na spore, weźcie 2) botwiny (całe, z łodyżkami i liśćmi)
2 litry wody
warzywa na wywar (np. 1 marchew, pół pietruszki, gruby plaster selera, 10 cm kawałek pora)
pół szklanki posiekanego koperku (posiekane łodyżki osobno)
3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
sok z pół cytryny
sól (1-1,5 łyżki), pieprz, słód (używam 1-1,5 łyżeczki brązowego cukru lub ksylitolu) do smaku
2 łyżki kremowego mleka kokosowego (Arroy-D) na miskę zupy

Wykonanie:

Oczyść botwinę, odetnij największe partie liści (nie wyrzucaj), usuń zwiędłe łodyżki i oskrob bulwy. Posiekaj bulwy i łodyżki w drobną kostkę i przełóż do garnka wraz z posiekanymi łodyżkami kopru, 1 łyżką soli (pomoże utrzymać głęboki kolor botwiny) i 1 litrem wody. Liście posiekaj i dodaj do gotowania na ostatnie 5 minut.
Zagotuj, zmniejsz gaz, gotuj do miękkości (ok. 15 min, po 10 min dodaj liście) i zdejmij z gazu. Zakwaś od razu sokiem z cytryny (to też pomoże w utrzymaniu koloru) . W międzyczasie przygotuj wywar z warzyw – oczyść, obierz i pokrój na duże kawałki rosołowe warzywa, zalej w garnku 1 litrem wody i gotuj na niedużym ogniu aż zmiękną (zwykle chwilę dłużej niż botwina). Dolej warzywny bulion (bez warzyw) do garnka z botwinką dodaj czosnek, cukier, sól i pieprz do smaku, na końcu wmieszaj pozostały koperek. Serwuj gorącą, zabieloną mlekiem kokosowym!

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *