Menu ☰

Kulki mocy z karobem i pudrem buraczanym (vegan, gf, sf)

Osładzajmy sobie życie. Zdrowo i pysznie. Prosto i pięknie. 15 min, chwila lepienia (cudnego paćkania się w słodkim plastelinowym cieście) i oblizywanie palców. Potem te pyszne kulki znikają szybciej niż się obejrzę i zaczynam wszystko od nowa. Ulubione zdecydowanie!

PRZEPIS

Składniki na ok. 20-25 bliss balls
0,5 szkl. uprażonych wcześniej migdałów i orzechów nerkowca (możecie dać tez trochę uprażonych pestek dyni lub słonecznika – proporcje wg. uznania lub zapasów w szafce)
1 łyżka rodzynek
8-10 miękkich daktyli (najlepsze są medjol, ale takie najzwyklejsze też są ok, możecie je zalać na kilka min odrobiną wrzątku, żeby zmiękły)
1,5 łyżki karobu
1 łyżka proszku z buraków
1 łyżka ziaren kakao (opcjonalnie, jeśli nie używacie możecie dać wtedy dodatkowo 0,5-1 łyżkę karobu)
2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:

Do blendera kielichowego/robota blendującego wrzuć najpierw orzechy i zmiksuj dość drobno. Dodaj rodzynki, odsączone daktyle (nie wylewaj wody, przyda sie jeśli masa będzie zbyt sucha) i miksuj razem przez chwilę. Dodaj pozostałe składniki i blenduj do uzyskania jednolistej masy (jeśli jest zbyt sucha możesz dodac oleju/masła orzechowego/trochę wody z daktyli; jeśli zbyt rzadka daj kilka orzechów). Ulep kulki i wstaw do lodówki na 20 min (lub na kilka minut do zamrażalki), schłodzone są najsmaczniejsze. Tuż przed podaniem posyp lub obtocz w proszku buraczanym. Smacznego!
2 łyżki miękkiego oleju kokosowego (nierafinowanego)