Menu ☰

Kokosowy karmel


Prosty i szybki sos kokosowy. Wspaniały do ciast, deserów (jak ten pyszny xoi – deser z kleistego, czarnego ryżu lub jaglana szarlotka), kasz, owsianek. W sumie wyjedzenie go saute, prosto z garnka też wydaje się doskonałym pomysłem 🙂

 

PRZEPIS

 

200 ml mleka kokosowego
6-8 daktyli (zależy jak bardzo słodko lubi)
1 łyżeczka esencji waniliowej (użyłam robionej przez siebie z wódki i lasek wanilii)
szczypta soli
do zagęszczenia: łyżka wody i pół łyżeczki mąki z tapioki (lub skrobia ziemniaczana itp.)

Na małym ogniu podgrzewamy mleko z daktylami. Gdy jest gorące zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę w blenderze lub rączką miksującą. Wstawiamy z powrotem na mały gaz i doprowadzamy do wrzenia. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z wodą, dodajemy do gotującej się masy i mieszamy. Dodajemy esencję waniliową, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe.

P.S. Po schłodzeniu w lodówce sos zmieni się w pyszny krem idealny do smarowania.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *